5cf14476fc7e9312608b4597.jpg

Filipínsky prezident hovorí, že býval homosexuálom, no potom sa "sám vyliečil"

274
Milko Kostovič
Neutral

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte pri návšteve Japonska učinil nečakané priznanie. Duterte uviedol, že predtým, než sa stretol so svojou bývalou manželkou, bol gay... potom sa "stal znova mužom"

Podľa miestnych médií mal priamočiary líder povedať, že každý informovaný človek dospeje k rovnakému záveru o jeho horlivom kritikovi, senátorovi Antoniovi Trillanesovi: 

"Povedal som: ste si istý?" Oni odpovedali: "Spýtajte sa ktoréhokoľvek homosexuála, ktorý vidí Trillanesove kroky, povie, že je gay." Niet divu. Je dobré, že ja a Trillanes sme si podobní - no ja som sa vyliečil."

Duterte potom povedal, že sa rozhodol "stať sa znova mužom", keď stretol svoju bývalú manželku. V tom čase dvojznačne hovoril: "Duterte je gay. Takže aj ja som gay, nestarám sa o to, či som gay alebo nie." Čas ukáže. 

Hoci doteraz nebol tak úprimný, nešlo o prvý prípad, keď naznačil svoje sklony: v roku 2017 žartoval o tom, že zvažoval bisexualitu, aby sa mohol "zabávať v oboch smeroch"

Toto zrejme nie je jediná vec, ktorú chce naraz v oboch smeroch, keďže zmenil názor o 180 stupňov aj v otázke legalizácie manželstva homosexuálov v prevažne konzervatívnej katolíckej krajine. Zatiaľ čo v prvých dňoch svojej vlády túto myšlienku presadzoval, neskôr sa vyjadril, že nápad je v rozpore s občianskymi a náboženskými princípmi krajiny. 

Nad výrokmi prezidenta sa asi budú zamýšľať progresívci, ktorí kritizovali lídra za jeho tendenciu k "homofóbnym" komentárom. V roku 2016 napr. naštvane reagoval na amerického vyslanca Philipa Goldberga, keď ho nazval "homosexuálnym vyslancom, synom prostitútky."