Beblavý: S extrémistami ako Smer, SNS a ĽSNS nespolupracujeme

150
Kultúra smrti

Do parlamentných volieb zostáva ešte takmer rok a už teraz sa každý deň kreujú nové koalície a deklarujú rôzne predvolebné i povolebné spolupráce. V tomto duchu vo štvrtok diskutovali aj lídri mimoparlamentných zoskupení Alojz Hlina z KDH a Miroslav Beblavý zo Spolu. Obaja predostreli, s kým sú ochotní spolupracovať, a naopak, koho dopredu odcudzujú.

“My sa netajíme tým, že sú dnes extrémistické strany, s ktorými si spoluprácu predstaviť nevieme – SNS, ĽSNS a Smer – tieto tri strany. To dlhodobo hovoríme a to aj platí.,” povedal Miroslav Beblavý s tým, že voči týmto stranám necíti nenávisť. “Nie je to o tom, že napríklad ja osobne by som sa nevedel zniesť s pánom Dankom, ale proste to sú strany, ktorých vládnutie je zásadnou hrozbou pre Slovensko.”

“Pokiaľ ide o to ostatné, moje poučenie z doterajších vlád je, že ak je na čele sila, ktorá má vlastný program a je aj najsilnejšia, a tí ostatní s ňou aj spolupracujú, tak sa Slovensko môže hýbať dopredu.” Podľa Beblavého zo Spolu chce jeho strana takúto silu vytvoriť spoločne s PS a prezidentom Kiskom. “Chceme tú budúcu vládu potiahnuť.”

Obaja politici sa zhodli na tom, že z ich pohľadu z politologického hľadiska by bola ideálna predvolebná trojkoalícia Progresívne Slovensko – Spolu – Andrej Kiska, Beblavý upozornil, že zatiaľ čo s PS už rokujú o konkrétnom spoločnom programe, zo strany Andreja Kisku zatiaľ neboli zverejnené žiadne programové tézy okrem jeho radikálnej reformy volebného systému.

Obaja tiež povedali, že daňové či pozemkové kauzy Kisku pre nich nie sú najpodstatnejšie. Hlina povedal, že s Kiskom by sa bavil najmä o tom, ako došlo k jeho prerodu na konzervatívneho politika. A Beblavý by pred kauzami Kisku uprednostnil diskusiu o jeho politickom programe.

Alojz Hlina dostal aj konkrétnu otázku na to, či je ochotný sa vzdať niektorých jeho základných programových konzervatívnych cieľov v prospech prevzatia moci a spolupráce napríklad s liberálmi. Hlina odmietol priamo odpovedať, no uviedol, že ak by KDH vládlo samé, ako napríklad v minulosti Smer-SD, zákon o ochrane rodiny a podobne by určite prijalo. Dodal, že nedohodnúť sa dokáže každý. Preto bude spolu s potenciálnymi budúcimi kolegami v koalícii hľadať kompromissy.

Hlina podčiarkol, že KDH je lídrom, konzervatívneho priestoru a opäť odmietol akékoľvek spájanie s Kresťanskou úniou či Kresťanskou demokraciou (KDŽP).

Povedal tiež, že “KDH so Smerom nepôjde”. Rovnako odpovedal aj na otázku v prípade reformovaného Smeru-SD. “Nechajte Smer už Smerom. To je končiaci príbeh. Dajte pokoj. Slovensko má na to, aby vygenerovalo nejakú ľavicovú stranu s iným IČO ako Smer.”

“Hádam nechcete po nás, kresťanských demokratoch, aby sme pokukovali po ničom tak obludnom ako je ĽSNS,” dodal na záver Alojz Hlina.

“Musíte dopadnúť vo voľbách tak, aby ste boli za stolom. Buď ste za stolom, alebo na jedálnom lístku. KDH nechce byť na jedálnom lístku,” uviedol Hlina v súvislosti s tým, že KDH sa v minulých voľbách tesne nedostalo do Národnej rady.