Jair_Bolsonaro_1_810_500_75_s_c1.jpg

Brazílsky prezident podpísal vyhlásenie o zasvätení národa Panne Márii

651
Milko Kostovič
Kultúra života

Aktualizácia z 30. mája: Videá z ceremónie, na ktorej bol brazílsky národ zasvätený Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie, v skutočnosti neukazujú, že by prezident Jair Bolsonaro pristúpil k stolu, kde dokument o zasvätení podpísali biskup Fernando Areas Rifan a ďalší. Úrad prezidenta v oficiálnej tlačovej správe uviedol, že prezident dokument podpísal. Emaily zo strany LifeSiteNews adresované ministerstvu zahraničných vecí a prezidentskej kancelárii zostali nezodpovedané. 

BRAZÍLIA, 22. máj 2019 (LifeSiteNews) - V utorok bola Brazília zasvätená Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie na ceremónii, ktorej sa zúčastnil prezident Jair Bolsonaro a biskup Fernando Areas Rifan.

Zasvätenie Brazílie, ktorá má viac Katolíkov než ktorákoľvek iná krajina, Panne Márii bolo iniciatívou poslanca Erosa Biondiniho a Brazílskeho katolíckeho parlamentného frontu, aby požiadali o Božiu ochranu a odpustenie hriechov. 

"Robíte to pre Brazíliu, kvôli našej láske k nášmu národu," uviedol Biodini. 

Socha Panny Márie, ktorá ju zobrazuje, keď sa zjavuje detským vizionárom v portugalskej Fatime, bola súčasťou ceremónie a zostane na čestnom mieste v prezidentskom paláci.

Vyhlásenie o zasvätení národa podpísali prezident Bolsonaro, premiér Floriano Peixoto a Biondini. Medzi signatármi bol biskup Areas, ako aj emeritný biskup João Evangelista Martins Terra z Brazílie, hlavného mesta krajiny. 

Na slávnostnom ceremoniáli sa zúčastnili rôzni vysokopostavení politici a zástupcovia katolíckych hnutí. Podľa Biondiniho sa jedná o "jednoduché gesto viery a lásky, ktoré je veľmi dôležité nielen pre Katolíkov, ale pre celú Brazíliu."

Počas ceremónie sa účastníci modlili ruženec a spievali mariánske hymny, pričom ich pritom sprevádzalo množstvo mníšok. Na ceremónii spievala aj sestra Kelly Patrícia, jedna zo zakladateliek inštitútu Hesed, katolíckej komunity. Podľa stanoviska prezidentského paláca, Patrícia uviedla: "Pokiaľ ide o srdce Márie, znamená to veľa."

Biskup Areas povedal, že zasvätenie jeho krajiny Nepoškvrnenému Srdcu znamená, že "Brazília uznáva prítomnosť Boha." Pro-life obhajcovia, medzi nimi aj kňaz, vystavili transparenty s mottom: "Brazília je nažive: žiadne potraty."

Biskup Areas vedie Osobnú apoštolskú správu sv. Jeana Marie Vianneyho, ktorú založil pápež sv. Ján Pavol II. pre tradicionalistické katolícke duchovenstvo a laikov v brazílskej diecéze Campos. Oddaná výlučne celebrovaniu rímskeho rítu omše spred roka 1965, ide o jedinú osobnú apoštolskú správu v Katolíckej cirkvi. 

Vládny minister Peixoto sa poďakoval prezidentovi Bolsonarovi za jeho účasť na podujatí. Peixoto povedal: "Tento priestor a všetky naše verejné budovy sú miestami, na ktorých sa vyznáva kresťanská viera." Peixoto požiadal o modlitby, aby pokročil v jeho práci: "Nech Boh osvieti každého, aby sme mohli dosiahnuť naše ciele pri pozdvihnutí spoluobčanov a priniesť našim deťom, bratom a sestrám, neteriam, synovcom a bratrancom, lepšie a spravodlivejšie podmienky pre každého."

Podobne ako Bolsonaro, aj taliansky premiér Matteo Salvini zasvätil svoju krajinu Nepoškvrnenému Srdcu Márie. 18. mája na zhromaždení, ktorého sa zúčastnili desiatky tisíc, oddaný Katolík Salvini zodvihol ruženec a pobozkal ho. Pri pohľade na sochu Panny Márie na vrchole milánskej katedrály povedal: "Zverujem Taliansko, môj život a vaše životy Nepoškvrnenému Srdcu Márie, ktorá nás istotne privedie k víťazstvu." 

Salvini bol kritizovaný za jeho vrúcny prejav viery. Zmienky o pápežovi Františkovi sa stretli s piskotom a nadávkami davu. Pápež sa údajne odmietol stretnúť so Salvinim kvôli jeho nedávnej politike, ktorá sa týkala migrantov žiadajúcich o azyl v Taliansku.