jpmorgan.jpg

Banka JPMorgan Chase ruší bez udania dôvodu účty konzervatívnym klientom

227
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Konzervatívni aktivisti obviňujú najväčšiu americkú finančnú inštitúciu, banku JPMorgan Chase zo zámerného a cieleného útoku proti nim. Banka totiž zrušila účty niekoľkým klientom, činným v konzervatívnom hnutí. Na základe tejto skutočnosti hrozia banke aj ďalší klienti, pravičiari, že u nej zrušia svoj účet, ak spomínané zrušené účty neobnoví. "Ak sa Jamie Dimon osobne a absolútne nezaručí, že Chase Bank už nikdy nebude diskriminovať konzervatívcov, budeme aj my uvažovať nad inou bankou", varuje viceprezident konzervatívneho Národného centra pre prieskum verejnej politiky David Almasi prezidenta a výkonného riaditeľa JPMorgan Chase Jamieho Dimona

JPMorgan sa po prvýkrát popálila, keď konzervatívni aktivisti Enrique Tarrio, Joe Biggs, Laura Loomerová a Martina Markotová zistili, že im táto banka bez akéhokoľvek prijateľného vysvetlenia začiatkom tohto roku zrušila u nich účty. Tarrio je stúpenec prezidenta Trumpa a predseda organizácie Proud Boys (Hrdí chlapci). Ani jeden z manažérov banky mu neposkytol uspokojivé vysvetlenie. Jeden z nich tento čin dokonca nazval ´deprimujúcim´.  

Májové stretnutie akcionárov banky pripomínalo Almasimu knihu Georgea Orwella "1984". Kópiu tejto futuristickej novely odovzdal zamestnancovi JPMorgan Chase, aby ju doručil Dimonovi. Chcel tým podčiarknuť názor, že to, ako sa americký biznis - od JPMorgan až po platformy sociálnych médií ako je Facebook a Twitter - v súčasnosti zbavuje konzervatívcov, sa navlas podobá štýlu politických protivníkov v Orwellovej novele, ktorí drvili na prach identitu svojich ´oponentov´. Almasi a ostatní kritici sa obávajú, že nedávne zrušenie účtov bankou JPMorgan je len súčasťou ďaleko väčšej ´čistky´ (ešte nie verejnej) aj iných účtov, ktorých majitelia majú akékoľvek prepojenie na pravé konzervatívne krídlo. Almasi uviedol, že Dimon len múti vodu keď ho uisťuje, že banka aktuálne neruší účty klientov z politických dôvodov, pričom žiadne z obvinení otvorene nepoprel. 

"Povedal som mu, že máme nepriame dôkazy o tom, ako ľudia ´strácajú´ svoje bankové účty", uviedol Almasi pre The Post a pripomenul ako sa na májovom zhromaždení akcionárov v Chicagu opýtal Dimona, či sa Chase prestane "zbavovať konzervatívcov a nezneužije svoju právomoc proti nim v budúcnosti". Dimon ho uistil, že banka už nesiahne ani na jeden účet klienta; čo sa však týka budúcnosti v tomto smere sa nevyjadril. A hoci neexistuje priamy dôkaz o ´čiernej listine´, Almasi je viac než znepokojený tým, že klienti banky ako je on, sa v budúcnosti ľahko môžu stať jej terčom.

"Ako ste si všimli, Dimon sa takticky vyhol otázke, či to budú robiť v budúcnosti alebo nie", povedal David E. Johnson, výkonný riaditeľ Strategic Vision PR Group, poradenskej agentúry v oblasti narábania so sociálnym spravodajstvom. "Dimon sa vôbec nevyjadril jasne, a ak sa niečo také v budúcnosti z akéhokoľvek dôvodu stane, potom to ešte len bude zaujímavé."  

Dimon na stretnutí akcionárov používal pre bankové zákony zabraňujúce podvodom akronymy, keď Almasimu povedal: "Veľmi stručne. Neprestávame s klientmi spolupracovať pre ich politické názory. Nespolupracujeme s tými, čo sú DSA, AML, KYC alebo s tými, čo nespĺňajú požiadavky pre prevádzku účtu." Banka JPMorgan nereagovala na žiadosť o vysvetlenie týchto slov. Analytik bankového priemyslu Dick Bove uviedol, že "banky USA by nemali nikdy rušiť účty svojich klientov, aj keď nesúhlasia s ich politickými názormi. Slobodu prejavu zatiaľ v USA ešte nikto nezrušil, pokiaľ viem."