42378.jpg

Primátori privítali návrh novely zákona o hazarde

73
Kultúra života

Primátori Bratislavy, Nitry a Hlohovca privítali návrh novely zákona o hazarde, ktorý je predložený na aktuálnej schôdzi parlamentu. Novela má umožniť obciam prijať všeobecne záväzné nariadenie, ktorým zakážu hazardné hry na svojom území.

A to aj bez predchádzajúcej povinnosti občanov obce predložiť petíciu, ktorou by sa takéhoto zákazu z dôvodu porušovania verejného poriadku v súvislosti s hraním hazardných hier dožadovali. „V Nitre je dnes 44 herní a dve kasína, v ktorých je 820 herných prístrojov. Hranie hazardu vyvoláva závislosť. Mnohým ľuďom ničí život a rozbíja rodiny. Hazard má svoj podiel na miere kriminality a navyše, herne sú pre mestá vizuálnym smogom. Podporujem návrh zákona,” uviedol na dnešnej tlačovej besede primátor Nitry Marek Hattas.

Podľa primátora Hlohovca Miroslava Kollára by sme sa na hazard mali prestať pozerať z pohľadu výnosov. Do úvahy treba brať bezpečnostné a sociálne dopady.

„Bratislavčania sa už v referende jasne vyjadrili, že sú proti hazardu v našom meste, no nepomohlo im to. Preto podporujem tento návrh zákona,” uviedol primátor hlavného mesta Matúš Vallo.