Škripek si s Hlinom nadávali pred kostolom do volov a vyhadzovali sa z omše

381
Kultúra smrti

V minulosti sa zdalo, že Alojz Hlina a Branislav Škripek majú k sebe veľmi blízko. Hlina dokonca pred dvoma mesiacmi verejne adresoval výzvu, aby Škripek vstúpil do KDH a v letáčiku napísal vyznanie, aké od mužov dostávajú skôr ženy: « Stále si z parlamentu pamätám na Ten tvoj sympatický úsmev. »

Škripek sa s Hlinom zhodli aj v inej kľúčovej otázke, ktorá na Slovensku rezonuje čoraz viac – ochrana počatého života. Kým Hlina verejne deklaroval, že pod jeho vedením KDH nebude presadzovať hodnotovú politiku, Branislav Škripek verejne vyhlásil, že on nepodporuje zákaz potratov.

Tejto idylke sa zdá byť koniec potom, čo Škripek so Záborskou odkúpili politickú stranu pár dni pred podaním kandidátok do Európskeho parlamentu. Stranu, ktorej členom podľa Hlinu bola politička za HZDS Oľga Keltošová premenovali na Kresťanskú úniu.

Hlina za jediný dôvod vzniku strany považuje to, aby Záborská mohla spolu so Škripekom kandidovať do Európskeho parlamentu, čo jej KDH neumožnilo a uprednostnilo kandidatúru bývalého predsedu Jána Figeľa. To, že Hlina považuje Kresťanskú úniu za politický projekt, ktorý ohrozuje KDH dáva pravidelne na sociálnych sieťach najavo.

Najnovšie pre glob.sk obaja politici priznali, že medzi nimi existuje napätie, ktoré prerástlo do konfliktu pred Modrým kostolom po slávení ďakovnej Svätej omše pri príležitosti vstupu Slovenska do EÚ. Škripek uviedol, že “po omši sa ku mne nečakane priblížil Alojz Hlina a vyrútil sa na mňa dosť razantne, s tým že ako som si dovolil mať takú drzosť tam prísť. To ma podvihlo a spýtal som sa, či on je katolík, lebo ja som konvertita, ale nikde som sa nedočítal, že by som nemohol prísť na omšu, ktorá je na verejnom mieste.”Podľa neho si Hlina uvedomil, že prestrelil a zisťoval, kto Škripeka pozval. Ten mal reagovať, že ho pozval samotný celebrujúci pomocný biskup Jozef Haľko.

Hlina vraj potom tvrdil, že to bolo ich zhromaždenie a Škripek tam nemal prísť. Katolícka svätá omša pritom nikdy nie je privátnou udalosťou, ale je určená pre spoločenstvo.  “Tak som mu dosť zvýšeným hlasom povedal, koho tým myslí, lebo z kostola vychádzali kresťanskí politici. Použil som výraz, Lojzo tebe už vážne preskočilo. Bolo to neslušné, ale už som sa nekontroloval. Bolo to prvýkrát, čo by ma niekto vyhadzoval z omše, to sa nerobí ani ľuďom, ktorých nemáme radi.”

Hlina uviedol, že Škripek mu mal povedať, že je « vôľ» Ak si niekto kúpi politickú stranu tesne pred voľbami a premenuje ju, svedčí to o všeličom, každý nech si doplní, ale určite to nesvedčí o politickej kultúre. Kresťanská únia ani nefiguruje v prieskumoch, respektíve sa objavila len v jednom, v ktorom dosiahla 0.2%. Kandidatúra KÚ v eurovoľbách, žiaľ, poškodí kresťanskú demokraciu na Slovensku.”

Škripekovi mal potom Hlina vyčítať aj jeho kandidatúru za europoslanca. “Celé sa to zvrhlo a bolo to veľmi prekvapujúce a znechucujúce” vraví Škripek. Podľa neho ale napriek takýmto osobným nedostatkom je potrebné spolupracovať a “musíme sa učiť nebrať na vedomie takéto hrubosti a nechať ich ako prekážku medzi nami”.

Hlina Kresťanskej únii vyčíta, že oslabuje hlasy kresťanských demokratov a posilňujú antisystémové strany, kam zaraďuje aj Kuffovu KDŽP, ktorá ako jediná strana na Slovensku si dala do stanov, že nevstúpi do vlády, ktorá nezvýši ochranu počatého života.

Ferdinand Turinič

Článok pôvodne vyšiel na svetlosveta.sk