Mladé dievča spáchalo samovraždu, na Instagrame za to hlasovala väčšina jej “priateľov”

469
Kultúra smrti

Mladé dievča spáchalo samovraždu krátko po zverejnení ankety na jej instagramovom účte, v ktorej sa pýtala ľudí, či má zomrieť alebo žiť. O prípade informovala polícia v Malajzii. Informácie priniesol portál Independent.

“Naozaj dôležité, pomôžte mi vybrať Smrť/Život,” toto zverejnila len 16-ročná dievčina na svojom Instagrame.

Šéf polície Aidil Bolhassan neskôr informoval, že dievča bolo nájdené mŕtvé na prízemí budovy v meste Kuching na ostrove Borneo.

“Až 69% priateľov na Instagrame podporilo hlasovaním jej rozhodnutie zabiť sa,” vysvetlil. Bolhassan dodal, že dievča pravdepodobne trpelo depresiou, čo usúdili z jej správ a statusu na Facebooku.

Dievča malo podľa polície vyskočiť z 3. poschodia nákupného centra.

Ramkarpal Singh, poslanec v severozápadnom štáte Penang, navrhol, aby tí, ktorí hlasovali za jej smrť a podporovali ju, mohli byť obvinení z napomáhania k samovražde. “Bolo by dievča stále nažive, keby ju väčšina užívateľov na jej instagramovom účte odradila od toho, aby si vzalo vlastný život? Počúvala by rady ak by jej poradili, aby vyhľadala odbornú pomoc?” opýtal sa.

Podľa malajzijského práva hrozí každému, kto navádzal na samovraždu maloletého, 20 rokov väzenia alebo trest smrti.

Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, minister pre mládež a šport v Malajzii, vyzval na dôkladné vyšetrenie smrti dievčaťa a zdôraznil potrebu diskusií o duševnom zdraví v krajine.”Je to veľmi smutné, že sme takto stratili mladý život.”

Instagram vo februári oznámil, že začne kontrolovať a označovať citlivý obsah týkajúci sa sebapoškodzovania. K rozhodnutiu, o dôkladnejšie kontrole, viedla Instagram  smrť štrnásťročnej Molly Russellovej z Británie. Podľa rodičov spáchala samovraždu, pretože na Instagrame sledovala obrázky týkajúce sa samovraždy a sebapoškodzovania.