Lubyová: Zákon jednoznačne zakazuje propagáciu politiky na školách

224
Kultúra života

Ministerka školstva SR Martina Lubyová (nom. SNS) v piatok vystúpila na tlačovej konferencii s tým, že na školách sa v poslednom čase rozbehla politická kampaň viacerých strán, ktorá je podľa jej slov v rozpore so zákonom. Lubyová reagovala aj na mnohé sťažnosti rodičov v tejto súvislosti.

Ministerka školstva upozornila na to, že v poslednej dobezaznamenala “zvýšený nápor rôznych podnetov a informácii z médií a od rodičov, ktoré sa týkajú zvýšenej miery politických aktivít na školách.” Podľa jej slov mnohí rodičia žiadajú mnisterstvo aby tieto aktivity preverilo a riešilo.

Pre ilustráciu uviedla niektoré podnety nespokojných občanov – rodičov: “Rodičia sa sťažujú, že prostredníctvom elektronickej žiackej knižky im škola oznamuje, že deti majú prísť v nejaký deň v čiernom. Konkrétne to bolo na deň učiteľov a rodičia sa sťažovali, že odmietajú takéto zasahovanie do ich práv.”

Lubyová uviedla, že na niektorej škole dokonca mala učiteľka pred ostatnými žiakmi karhať dieťa za to, že nebolo oblečené podľa požiadaviek.

“Najčastejšie sú podnety na otvorenú činnosť poslancov politických strán na školách, keď počas vyučovacieho protestu v triedach a na pôde školy besedujú so žiakmi s tým, že často sa potom ešte aj na Facebooku pochvália, že sa bavili na politické témy a že dokonca získali nejakých nových voličov…,” vysvetlila.

Politické bunky

Ministerka informovala, že kandidáti určitých politických strán na europoslancov často besedujú najmä na stredných školách a na niektorých podľa nej následne žiaci dostávajú domáce úlohy súvisiace s predošlou politickou diskusiou. Rodičia vraj odmietli, aby ich dieťa plnilo zadanie na konkrétne politické témy, a aby po ich prípadnom nesplnení bolo perzekuované napríklad tým, že nedostane hodnotenie, alebo nebude pripustené ku skúške.

“Máme aj podnety, že vznikajú akoby politické bunky na školách. To znamená, že medzi učiteľmi v zborovni na pôde školy sa organizuje činnosť nejakého politickej strany a tiež to oznamujú napríklad na Facebooku,” upresnila.

GDPR

Ako ďalej povedala, na ministerstve dostávajú aj podnety na porušovanie zákona o osobných informáciách a nariadenia EÚ tzv. GDPR v súvislosti s tým, že politici zverejňujú na sociálnych sieťach fotografie s deťmi.

“Politici si s nimi urobia besedu, potom sa s nimi fotia a zverejňujú to na Facebooku. Viete dobre, že zverejňovanie fotografií detí je veľmi citlivá záležitosť, že v školách sa toto musí ošetriť vždy súhlasom zákonného zástupcu,” upozornila ministerka.

Konanie v rozpore so zákonom

Lubyová uviedla, že nehovorí konkrétne o žiadnej politickej strane, ale ide jej skôr o to, aby sa definovalo, aké konanie v súvislosti s politikou na školách je už neprípustné bez rozdielu politickej príslušnosti.

“Chceme dôrazne pripomenúť jednak verejnosti, ale aj vyučujúcim, riaditeľom a zriaďovateľom škôl, že už v súčasnosti platný školský zákon jednoznačne a striktne zakazuje činnosť politických strán a hnutí a ich propagáciu na pôde školy.”

Podľa nej nie je potrebná nová legislatíva, pretože platí spomínaný zákaz podobne ako v okolitých krajinách. “Problémom je zrejme to, že v poslednej dobe je tento zákaz obchádzaný. Musíme pripomínať túto zodpovednosť a akým spôsobom sa dá napĺňanie zodpovednosti kontrolovať a prípadne sankcionovať,” uviedla.

Podľa zákona 596/2003 je za dodržiavanie školského zákona zodpovedný riaditeľ školy.” Ministerka dodala, že kontrolné právomoci má Štátna školská inšpekcia a Ministerstvo školstva. V konečnom dôsledku môže byť za nezákonné konanie v súvislosti propagáciou politiky na školách riaditeľ až odvolaný.

Lubyová následne uviedla príklad Poľska, kde je akákoľvek prítomnosť politikov v škole úplne zakázaná.

Každodenné aktivity na školách

Hlavné správy pravidelne upozorňujú na vystúpenie politikov na školách. Často sa ním na sociálnych sieťach chvália najmä prezident Andrej Kiska, či poslanci Richard Sulík z SaS, alebo Martin Poliačik z Progresívneho Slovenska a mnohí ďalší politici.

Prezident Andrej Kiska sa v piatok na sociálnej sieti pochváli, že počas svojho mandátu na školách diskutoval s desiatkami tisíc žiakov.

“Počas môjho mandátu som diskutoval so zhruba 20 000 študentmi. Snažil som sa ich motivovať, aby si vybrali najlepšie školy. Aby sa nebáli ísť študovať do zahraničia na prestížne univerzity, ale aby sa potom nezabudli vrátiť, pretože bez mladých ľudí, bez tých najlepších, Slovensko nepohneme ďalej. Rozhovory so študentmi patrili k najsilnejším momentom mojich 5 rokov vo funkcii prezidenta,” napísal Kiska na Facebooku.

Deň pred tlačovou konferenciou ministerky Lubyovej na sociálnych sieťach o besedách na školách informovala napríklad kandidátka Smeru-SD na europoslankyňu Monika Beňová, ktorá sa zúčastnila diskusie na gymnáziu v Snine.

“Dnes dopoludnia diskusia so študetkami/mi na gymnáziu v Snine. Jedno z mojich najdlhšie navštevovaných a zároveň aj v rámci Slovenska najlepších gymnázií. Vynikajúca a otvorená diskusia o budúcnosti EÚ a o extrémizme a potrebe boja proti fašizmu.,” uviedla vo štvrtok Beňová.

O diskusii na škole informoval aj štátny tajomník ministerstva obrany SR Róbert Ondrejcsák (nom. Most Híd), ktorý navštívil gymnázium v Partizánskom.

“EÚ a NATO na gymnáziu v Partizánskom / Puškinovo múzeum / Diskusia o európskej bezpečnosti v KC Dunaj”.