1245x700.jpg

Transgender vzpieračovi odobrali titul v súťaži žien - testy potvrdili, že ide o muža

521
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

´Správna fyziologická klasifikácia je, že ide o muža´

Vzpierač Mary Gregory - biologický muž, ktorý sa "premieňa" na ženu - zapĺňal minulý mesiac titulky po tom, ako prekonal viacnásobný rekord vo vzpieračskej súťaži žien, čo medzi nimi vyvolalo veľké pobúrenie, hnev a potupu.

TheBlaze oznámil, že Gregory nastavil nové rekordy v štyroch divízach: vo svetových šampionátoch v squatingu (silové cvičenie), vo vzpieraní z ľahu na chrbte, v nadhode do výšky bedier, v celkovej kombinácii. "Ako transgender vzpierač som si nebol istý ako ma prijmú, ale všetci - diváci, technický personál, rozhodcovia - ma privítali a správali sa ku mne normálne ako k súťažiacej žene - vzpieračke. Ďakujem vám!", vyjadril sa Gregory. Po celkovom prehodnotení však Medzinárodná federácia vzpierania odobrala Gregorymu všetky tituly, pretože rozhodla, že nie je oprávnený, ani spôsobilý, súťažiť ako žena.   

Po preskúmaní Gregoryho víťazstiev vydal prezident federácie Paul Bossi prehlásenie, v ktorom vysvetľuje, prečo Gregorymu odobrali tituly: "Naše pravidlá rozdeľujú súťaž vo vzpieraní na striktne mužskú a ženskú, čo je založené skôr na fyziologickej klasifikácii, než na identifikácii. Na základe všetkých informácií, predložených výboru pre tento špecifický prípad, sme dospeli k záveru, že správna fyziologická klasifikácia je, že sa jedná o muža. Keďže sa klasifikácia podľa rodu v tomto prípade nezhoduje s našimi pravidlami o ženskej súťaži, nebol Gregorym prekonaný v daných súťažiach žiadny rekord."

Jedným slovom, Gregoryho testy potvrdili, že "atlét je v skutočnosti muž v procese premeny na transgender ženu."  

A ako zareagoval Gregory? Vyhlásenie prezidenta Bossiho ho podľa informácií riadne rozzúrilo, pretože ako tvrdí, už celý minulý rok bral ženské hormóny: "Zosmiešnili ma, veď som súťažil s 50 ženami, všetky som bez problémov zadupal do zeme a vyhral celkove s veľkým predstihom. Neočierňujte moje dosiahnuté úspechy; som na ne veľmi pyšný, no mohol by som dvíhať aj viac."

Medzinárodná federácia vzpierania odňala Gregorymu všetky trofeje.