1245x700.jpg

Filmové spoločnosti bojkotujú štát Georgia kvôli zákazom potratov

337
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Nebudú tam natáčať, pokiaľ neumožnia neobmedzené potraty?

Ako informuje stránka The Hill, odpor voči Georgii začal, keď sa dve producentské spoločnosti zaviazali, že nebudú natáčať v tomto štáte, pokiaľ bude v platnosti potratový zákaz o tlkote srdca. 

Blown Deadline, spoločnosť vlastnená Davidom Simonom, ktorá je autorom seriálov The Wire a The Deuce, už nebude zvažovať Georgiu ako miesto na natáčanie. S touto informáciou prišiel Simon vo štvrtok ráno na Twitteri. 

Christine Vachon, riaditeľka spoločnosti Killer Films, taktiež ohlásila, že jej spoločnosť nebude filmovať v Georgii, pokiaľ nebude zákon zrušený. 

"Môžem hovoriť iba v mene mojej produkčnej spoločnosti," napísal Simon. "Naše porovnávacie hodnotenia lokalít pre nadchádzajúci rozvoj vyškrtnú Georgiu zo zoznamu, až kým si nebudeme istí, že zdravotné možnosti a občianske slobody našich kolegýň nie sú porušované." 

"Nemôžem žiadať od žiadnej ženy z akejkoľvek filmovej produkcie, na ktorej sa zúčastňujem, aby ignorovali sami seba alebo sa vzdali svojho nescudziteľného práva nad svojim telom," napísal Simon v ďalšom príspevku. "Musím vziať produkciu tam, kde práva všetkých občanov zostanú nedotknuté. Ostatní filmári budú toho svedkom."

Hollywoodske celebrity sa vyhrážali možnými bojkotmi, zatiaľ čo zákaz potratov prechádzal štátnou legislatívou. 

Guvernér Brian Kemp (republikán) nedávno podpísal zákon o zákaze potratov tehotenstiev, pri ktorých je možné odhaliť srdcový tep plodu. To zakazuje potraty po asi šiestich týždňoch tehotenstva.

Zákon, okrem bojkotov zo zábavného priemyslu, bude pravdepodobne čeliť veľkým napadnutiam na súde. V tejto otázke konzervatívci dúfajú, že nakoniec situácia dospeje k priaznivému rozhodnutiu Najvyššieho súdu, ktorý oslabí alebo zvráti prípad Roe vs. Wade.