Západ sa môže mnohé naučiť od maďarskej pro-rodinnej politiky

688
Milko Kostovič
Kultúra života

Zatiaľ čo iné krajiny si robia starosti v otázke migrácie, Maďari riešia svoju demografickú krízu inou cestou

Mnohé liberálne demokracie dnes čelia sociálnej kríze, pretože ich vlády presadzovali politiky, ktoré oslabovali rodinu.

Jedna krajina však od roku 2010 zaznamenala nárast počtu uzavretých manželstiev o významných 43%, pričom miera rozvodovosti klesla o 22,5%. Nie je prekvapením, že s nárastom manželstiev klesol o 33% počet žien, ktoré išli na potrat, v porovnaní so situáciou pred ôsmimi rokmi. Pôrodnosť je taktiež na najvyššej úrovni za posledných 20 rokov. 

Touto krajinou je Maďarsko. A začiatkom tohto mesiaca ich parlament presadil druhé kolo rozsiahlych pro-rodinných politík. Zatiaľ čo iné krajiny sa obávajú, ako imigračné trendy ovplyvnia ich osud, Maďari v podstate riešia svoju demografickú krízu inou cestou.

Maďarská ministerka pre rodinu Katalin Novaková vysvetľuje, ako ich pro-rodinná stratégia čelila veľkému odporu, ktorý museli prekonať, ak chceli zachrániť svoju krajinu pred sociálnym úpadkom:

"Po tom, čo sme vo voľbách v roku 2010 získali dvojtretinovú väčšinu, sme sa rozhodli vybudovať krajinu priateľskú k rodine a podporiť rodiny vychovávajúce deti. Mysleli sme si, že opozícia bude v tomto našim partnerom, ale odvtedy podporili iba veľmi málo rozhodnutí v oblasti rodinnej politiky. Takže ak by sme vždy vzali do úvahy názor opozície, Maďarsko by v súčasnosti bolo na pokraji kolapsu. Neexistoval by taký komplexný systém podpory rodiny, daňový systém naklonený rodine, program bývania, 800 000 nových pracovných miest a mnoho príležitostí na vytvorenie rovnováhy medzi životom a prácou. Socialisti už predtým dostali našu krajinu do hlbokej krízy a urobili by to znova. Zaujímajú sa iba o to, ako znova uchopiť moc; na dosiahnutie tohto cieľa sa dokonca spojili s maďarskou krajnou pravicou."

Nový zákon, ktorý vstúpi do platnosti 1. júla, obsahuje nový rad stimulov pre rodiny, ako napríklad zníženie hypotéky o 3 000 EUR v prípade druhého dieťaťa a zníženie o 12 000 EUR v prípade tretieho. S účinnosťou od roku 2020, matky so 4 a viac deťmi budú mať doživotnú výnimku z platenia dane z príjmov fyzických osôb. Katalin Novaková hovorí, že socialistická opozícia voči pro-rodinným politikám je stále zakorenená, ale keďže sa viac zaujímajú o moc než o návrhy, ktoré podporujú rodiny, verí, že odpor opadne.

Rodina je jedným z "nevyhnutných spoločenstiev" v katolíckom učení. Ako to raz uviedol pápež sv. Ján Pavol II., "ak skončí rodina, skončí národ a skončí i celý svet, v ktorom žijeme". Maďarsko dokazuje, že pro-rodinné politiky sú lepšie pre národy ako tie politiky, ktoré vykoreňujú a obmedzujú rodinu rozmarmi ideologického diktátu.

Chad Pecknold je docentom systematickej teológie a členom Inštitútu pre ľudskú ekológiu na The Catholic University of America vo Washingtone, D.C.