James Downar

Lekár praktizujúci eutanáziu získal popredné miesto v katolíckej paliatívnej nemocnici

328
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Lekár, ktorý vykonáva "asistovanú smrť" a lobuje za legálnu eutanáziu v Kanade, získal kľúčovú pozíciu v katolíckej nemocnici v Ottawe, ktorá je známa svojou paliatívnou starostlivosťou.

Dr. James Downar bol zamestnaný v októbri ako vedúci paliatívnej starostlivosti na univerzite v Ottawe. Jedná sa o tripartitnú pozíciu, tzn. že rozdelil svoj klinický čas medzi jednotku intenzívnej starostlivosti v Ottawskej všeobecnej nemocnici a oddelenie paliatívnej starostlivosti v Katolíckej nemocnici Elisabeth Bruyère.

Downar je tiež vedeckým pracovníkom Výskumného inštitútu Bruyère. 

Spomínanú pozíciu predtým zastával Dr. Jose Pereira, vytrvalý oponent eutanázie. 

Bruyère prevádzkuje jedinú nemocničnú jednotku paliatívnej starostlivosti v Ottawe a so svojou výskumnou zložkou sa považuje za jedno z kľúčových zariadení paliatívnej starostlivosti v Severnej Amerike.

Správy o vymenovaní Downara prichádzajú v čase, keď sa portál LifeSiteNews dozvedel, že kanadskí katolícki zdravotnícki sponzori schválili tajné národné smernice v konzultácii s biskupmi, aby umožnili hodnotenie eutanázie tretích strán pre pacientov s krehkým zdravím v katolíckych zdravotníckych zariadeniach - vrátane Bruyère.

Katolícky morálny teológ Dr. E. Christian Brugger hovorí, že takéto hodnotenia na katolíckych inštitúciách sú "morálne chybnou spoluprácou", pretože je to "škandalózne a hrozné zlyhanie pri svedectve o Evanjeliu"

Downarove vymenovanie dlhú dobu unikalo pozornosti, až kým Deborah Gyapong z Catholic Register vo februári informovala, že vypukla sociálna mediálna búrka pri protestovaní proti jeho menovaní v katolíckej nemocnici. 

Downar - horlivý obhajca eutanázie 

Obhajoba eutanázie zo strany Downara je verejne známa a zdokumentovaná. 

Ako bývalý predseda a člen Lekárskeho poradného výboru pre umieranie a dôstojnosť loboval za legalizáciu eutanázie v Kanade. 

Vykonáva asistovanú smrť, podporuje vyberanie orgánov pacientov, bol plateným poradcom kurzu Kanadskej lekárskej asociácie "Lekárska pomoc pri umieraní" a obhajuje, aby eutanázia bola súčasťou paliatívnej starostlivosti.

Downar explicitne ilustruje negatívne dôsledky neuvádzania eutanázie ako súčasti paliatívnej starostlivosti s kolážou titulkov o katolíckych nemocniciach, ktoré spôsobujú zármutok tým, že neumožňujú pacientom, aby boli zabití na mieste. (viď nižšie jeho prezentácia zo septembra 2017 na Dalhousie University). 

Article of Downar

Downar nepatrí do katolíckej nemocnice: EPCC

Podľa Alexa Schadenberga z Koordinácie pre prevenciu eutanázie (EPCC), Downar nemá kvalifikáciu pre akúkoľvek vedúcu pozíciu v katolíckej nemocnici. 

"Pri Dr. Downarovi vidím filozoficky eutanáziu na prvom mieste, paliatívnu starostlivosť ako druhú, a ak by ma niekto spochybnil, povedal by som, že nech ma presvedčí o opaku," povedal pre LifeSiteNews. 

Okrem toho by "pôvodný typ vízie" Downara obsahoval "uľahčenie presunu ľudí do verejnej nemocnice, keď začnú rozmýšľať o smrteľnej injekcii a tak to prebehne takmer bez komplikácií," povedal Schadenberg. 

"Týmto sa to stane prioritou toho, ako riešime veci a pacienti to budú považovať za "príklad starostlivosti", povedal. 

"Filozofickým aspektom smrtiacej loby je podkopať katolícku zdravotnú starostlivosť, pretože katolícka zdravotná starostlivosť stojí v ceste tomu, čo nazývajú jednoducho súčasť "modelu starostlivosti", dodal Schadenberg. 

Schadenberg poukázal na Nemocnicu sv. Marthy v Novom Škótsku, kde "smrtiaca loby tlačí tak silno, aby ich donútila stať sa spoluvinníkmi v eutanázii, pretože sú hlavnou nemocnicou v tejto oblasti"

Downar nie je hrozbou pre katolícku nemocnicu

Ottawský arcibiskup Terrence Prendergast pre portál Catholic Register vyslovil domnienku, že vymenovanie Downara neohrozí katolícky charakter Bruyère.

"Uznávajúc, že EB nemôže a neumožňuje Lekársku pomoc pri umieraní alebo eutanáziu vo svojich priestoroch, Dr. Downar súhlasí s katolíckym Etickým kódexom pri jeho službe v Bruyère a zaviazal sa, že nebude verejne podporovať pomoc pri umieraní," uviedol Prendergast.

Okrem toho si v Bruyère "uvedomili, že Dr. Downar nemohol byť menovaný za vedúceho paliatívnej starostlivosti v ich komplexe a tak prebehli diskusie, aby mal možnosť práva návštevy v EB, ale nebude vedúcim paliatívnej starostlivosti," uviedol. 

Túto úlohu plní doktorka Jill Rice a bude pracovať spolu s Downarom, ktorý má právo navštevovať Bruyère kvôli existujúcej dohode s Ottawskou nemocnicou a uOttawa, povedal arcibiskup.

Downar "obhajcom toho najlepšieho v paliatívnej starostlivosti" 

Ako uvádza Jesse Cressman-Dickinson, riaditeľka komunikácie pre nepretržitú starostlivosť Bruyère, Downar "bol vypočutý oddelene Ottawskou nemocnicou, uOttawa a Bruyere" kvôli regionálnej pozícii a "výsledok bol podporený všetkými zúčastnenými stranami"

Do výberovej komisie Bruyère patril generálny riaditeľ Guy Chartrand, náčelník štábu Dr. Shaun McGuire, viceprezidentka pre zdravotnícke záležitosti Dr. Carol Wiebe, viceprezidentka klinických programov Paula Doering a Heidi Sveistrup, prezidentka Výskumného inštitútu Bruyère

Členovia nemocničnej rady "neboli vo výberovej komisii, ale spolu s CHSO (Katolícki zdravotnícki sponzori Ontaria) a arcibiskupom boli počas procesu menovania niekoľkokrát prizvaní na konzultácie," uviedla Cressman-Dickinson.

Downar je "uznávaný ako inovátor v oblasti paliatívnej starostlivosti" a "chce poskytnúť alternatívu tým, ktorí trpia a zvažujú pomoc pri umieraní. To ho priviedlo do Bruyère," povedal pre LifeSiteNews.

Obhajca eutanázie "predstavil víziu pre systém paliatívnej starostlivosti, ktorá lepšie identifikuje pacientov vyžadujúcich tento typ starostlivosti a inovuje oblasť poskytovania nových postupov na riešenie fyzickej, psychologickej a existenciálnej bolesti týchto pacientov, poskytujúc alternatívu k Lekárskej pomoci pri umieraní (MAiD)," povedala. 

"Bolo to jasné. Je zástancom toho najlepšieho v paliatívnej starostlivosti."

"Nie, ďakujem" pre Downara

Schadenberg nie je presvedčený.

Downar bol "zakladajúcim lídrom lekárskej skupiny Zomierať s dôstojnosťou a je absolútne oddaný filozofii eutanázie," povedal LifeSiteNews.

"Jeho paliatívna starostlivosť nebude taká istá ako to, na čo sme zvyknutí s Bruyèr, a tvrdiť, že ju on neovplyvní, je prinajmenšom naivné, pretože je človekom, ktorý časom bude chcieť vidieť zmeny," povedal Schadenberg. 

"Bruyère je inštitúcia oddelená" od Ottawskej nemocnice a "mohla povedať: Nie, ďakujem" Downarovi.