alive1.jpg

Ultrazvuk prilákal tisícky ľudí na Times Square

367
Milko Kostovič
Kultúra života

4D ultrazvuk 36-týždňového gestačného dieťaťa bol v sobotu naživo vysielaný na newyorskom Times Square v rámci osláv "Naživo z New Yorka". 

Oslavy "Naživo z New Yorka" sa uskutočnili v spolupráci s pro-life organizáciami And Then There Were None a Save the Storks. Udalosť pritiahla dav odhadovaný v tisícoch, a považuje sa za najväčšiu pro-life demonštráciu v histórii štátu New York.

Okrem ultrazvuku boli na akcii rôzne hudobné vystúpenia a prejavy pro-life aktivistov. 

Times Square, všeobecne považované za centrum najväčšieho mesta krajiny, bolo zvolené ako miesto konania v reakcii na Zákon o reprodukčnom zdraví, ktorý prijal New York začiatkom tohto roka. Tento zákon dekriminalizoval potraty, pričom odstránil takmer všetky ich obmedzenia. 

"Náš národ a naša spoločnosť stoja na križovatke. Už nemôžeme sedieť na vedľajšej koľaji. Teraz nastal čas zjednotiť sa jedným hlasom, aby sme zvestovali posvätnosť života. Pravda bude viditeľná pre všetkých na Times Square - na križovatke sveta," uviedli organizátori vo vyhlásení zverejnenom pred udalosťou. 

Abby Johnsonová, bývalá riaditeľka kliniky Plánovaného rodičovstva, ktorá sa vzdala tejto témy a vytvorila pro-life organizáciu And Then There Were None, získala ultrazvuk ako súčasť tohto podujatia. Johnson je v 36. týždni tehotenstva, keď čaká svoje ôsme dieťa. 

Počas ultrazvuku zvolala: "Toto je dieťa. Nie je to mačka, ani parazit. Toto je ľudská bytosť s tlkotom srdca, s vlastnou DNA, ktorá je oddelená od môjho tela."

Johnsonová je tiež témou nového filmu "Neplánovaný", ktorý zobrazuje jej príbeh a ideologickú konverziu do pro-life hnutia. Vo filme je motivovaná opustiť potratový priemysel po tom, čo bola svedkom ultrazvukom vedeného potratu v tehotenstve počas druhého trimestra. 

Newyorskí biskupi boli mimoriadne kritickí voči zákonu o reprodukčnom zdraví v čase, keď prechádzal štátnou legislatívou. 

"Slová nestačia na to, aby sme opísali hlboký smútok, ktorý cítime pri zamýšľaní sa nad predkladanou potratovou politikou štátu New York. Trúchlime nad nenarodenými deťmi, ktoré prídu o svoj život, a nad mnohými matkami a otcami, ktorí budú v dôsledku toho trpieť výčitkami svedomia a žiaľom," uviedli 17. januára newyorskí biskupi. 

"Tzv. zákon o reprodukčnom zdraví rozšíri už aj tak radikálne zhovievavé právne predpisy nášho štátu tým, že umožní viacerým zdravotníckym pracovníkom poskytovať potraty a odstráni všetky štátne obmedzenia neskorých postupov. S mierou potratovosti, ktorá je už dvojnásobkom národného priemeru, sa newyorské právo uberá nesprávnym smerom." 

Biskupi pripomenuli svoj záväzok "ponúknuť zdroje a služby našich charitatívnych agentúr a zdravotníckych služieb každej žene, ktorá zažíva neplánované tehotenstvo, na podporu pri nosení jej dieťaťa, jeho výchove či umiestnení dieťaťa na adopciu. K dispozícií sú život-potvrdzujúce možnosti a my sa snažíme, aby boli viac známe a dostupnejšie."