brian_sims.jpg

Potom, ako obťažoval veriacu, americký zákonodarca hovorí, že kresťania sú biblickí tyrani

477
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Pensylvánsky zákonodarca povedal, že pro-life aktivisti a kresťania sú tyrani po tom, čo čelil kritike za živé video, v ktorom nahnevane konfrontoval ženu modliacu sa v okolí centra Plánovaného rodičovstva. 

"Ukážte sa, biblickí tyrani! Ste fanatici, sexisti a mizogýni a ja vidím skrz vašu falošnú morálku a vaše rozpadnuté hodnoty," napísal poslanec Brian Sims 5. mája po tom, čo pro-life skupina Live Action kritizovala video, ktoré vysielal naživo 2. mája. 

Tweet v pôvodnom znení: 

Bring it, Bible Bullies! You are bigots, sexists, and misogynists and I see right through your fake morals and your broken values. #BeReal https://t.co/kmDsrQsMmN

— Brian Sims (@BrianSimsPA) 5. máj, 2019

Na videu z 2. mája, ktoré Sims zdieľal na Twitteri a aplikácii Periscope, zákonodarca pristupuje k žene v okolí centra Plánovaného rodičovstva vo Filadelfii. Ženu vidieť, ako sa modlí ruženec naproti centru Plánovaného rodičovstva. 

Push back against Planned Parenthood protestors, PLEASE! They prey on young women, they use white privilege, & shame. They’re racist, classist, bigots who NEED & DESERVE our righteous opposition. Push back, please! #YouAreStrongEnough  https://t.co/rYQOiAhC0D

— Brian Sims (@BrianSimsPA) May 2, 2019

(Preklad tweetu: Zatlačte späť protestujúcich proti Plánovanému rodičovstvu, PROSÍM! Parazitujú na mladých ženách, využívajú biele privilégia & hanbu. Sú rasisti, zastaraní, bigoti, ktorí POTREBUJÚ & ZASLÚŽIA si náš spravodlivý odpor. Zatlačte ich späť, prosím! #SteDostatočneSilní)

Kým Sims žiada o dary pre Plánované rodičovstvo, opakovane sa odvoláva na ženu ako na "starú bielu dámu". 

Keď sa k nej približuje, povie: "Mám pre vás niekoľko otázok, madam. Koľko detí ste dnes obliekli? Koľko detí ste dnes obuli? Nakŕmili ste dnes nejaké deti alebo postavili ste sa pred Plánované rodičovstvo, strápňovali ľudí za niečo, na čo majú ústavné právo?"

"Môžete sa modliť doma," povedal Sims žene. 

"Kto by si pomyslel, že stará biela dáma bude stáť pri Plánovanom rodičovstve a hovoriť ľuďom, čo je správne pre ich telá? Hanbite sa," možno počuť Simsové slova. 

"Môžete tu byť," hovorí Sims žene, ktorá sa ďalej modli ruženec. "To ale neznamená, že na to máte morálne právo. Hanbite sa. Čo tu robíte, je nechutné. Toto je nesprávne. Nemáte tu čo hľadať." 

Na videu ďalej vidno, ako Sims hovorí k žene ďalších niekoľko minút, zatiaľ čo ona pokračuje v modlitbe a nezaoberá sa ním. Sims opakuje frázu "hanbite sa", pričom ju opakovane nazýva "starou, bielou dámou". 

Neskôr Sims žiada ženu, aby "hovorila o svojej kresťanskej viere. O tom, ako je vaša kresťanská viera presvedčená o osočovaní ľudí. O tom, ako je presvedčená o svojej viere, čo je správne pre ich telá. O tom, ako je presvedčená, čo je správne pre ich rodiny." 

Po niekoľkých minútach vidno, ako Sims zavadzia žene v ceste so svojou kamerou. "Uhnite z mojej cesty," hovorí žena. "Zmiznite s tou kamerou z pred mojej tváre." 

"Nie," odpovedá zákonodarca. 

Následne hovorí svojmu internetovému publiku: "Ak viete, kto je táto žena a môžete mi dať jej adresu, tak budeme protestovať pri jej dome. Poďme protestovať pred jej dom a povedzme jej, čo je správne pre jej telo." 

Praktiky online získavania alebo zverejňovania adresy a iných osobných údajov jednotlivca s cieľom vyvolať obťažovanie sú známe ako doxing. V mnohých jurisdikciách je to nezákonné.

Ako takmer deväťminútové video plynie ďalej, Sims naďalej nadáva žene po jej žiadosti, aby ju nechal na pokoji. Jej modlitbu nazýva "rasistickým činom odsudzovania". 

"Plánované rodičovstvo urobilo viac pre občianske práva v Amerike, ako táto osoba niekedy urobí pre práva hocikoho," hovorí Sims, zatiaľ čo naďalej žiada o finančné prostriedky pre Plánované rodičovstvo.

"Dnes nenakŕmila dieťa. Dnes neobula dieťa. Je mi to ľúto, madam, koľko katolíckych cirkví protestuje, zo 400 kňazov v Pensylvánii obžalovaných za obťažovanie detí? Nepamätám sa, že by som ich videl na týchto protestoch. Ja som bol na nich. Namiesto toho naťahujete ľudí kvôli ich ústavným právam. Hanbite sa," hovorí Sims žene. 

"Hanbite sa."

400 kňazov v Pensylvánii nebolo obžalovaných za obťažovanie detí. Sims sa zrejme odvoláva na správu veľkej poroty, ktorá zaznamenala 300 kňazov, voči ktorým boli znesené dôveryhodné obvinenia zo sexuálneho zneužívania alebo pochybenia počas siedmich desaťročí.

Žena zrejme nie je jediným objektom videí Simsa. V nedatovanom videu, ktoré Live Action zverejnilo na Twitteri 6. mája, Sims pristupuje k piatim ľuďom, z ktorých väčšina sa zdajú byť tínedžeri, v okolí centra Plánovaného rodičovstva. Charakterizuje ich ako "bielych ľudí" a "pseudo-kresťanských demonštrantov, ktorí tu zahanbujú mladé dievčatá za to, že tu sú." 

Sims v tomto živom videu rozpráva, že dá 100 dolárov každému, kto dokáže identifikovať mená a adresy mladých ľudí.

"My sa v skutočnosti iba modlíme za bábätká a veríme, že ženy si zaslúžia viac," počuť jedného z nich. 

40-ročný Sims zastupuje 182. okres v pensylvánskej snemovni od roku 2013. Demokrat Sims pracoval ako právny advokát pre manželstvá rovnakého pohlavia a bol prvou osobu, ktorá sa identifikovala ako homosexuál zvolený do Pensylvánskej snemovni reprezentantov. 

Krátko pred zverejnením jeho živého vysielania, Sims napísal na Twitter: "Demonštranti pred Plánovaným rodičovstvom sú spodina! Roky som strávil ako trpezlivý prihliadajúci, ktorý bol svedkom nenávisti, vitriolu, nepriateľstva a BEZOHĽADNÉHO RASIZMU. Za dieťa sa môžete modliť doma. Rozhodne môžete namiesto toho jedno nakŕmiť alebo obliecť. Starí, falošní, bieli, zlí!"

Úrady činné v trestnom konaní doposiaľ neuviedli, či bude Sims čeliť obvineniam za svoje konanie voči žene.