A_priest_wears_a_crucifix_at_the_residence_of_Cardinal_Malcolm_Ranjith_April_30_2019_Credit_Lakruwan_Wanniarachchi__AFP__Getty_Images_.jpg

Na Sri Lanke sa aj napriek pokračujúcim hrozbám vysväcujú kňazi

309
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Po Veľkonočných bombových útokoch, ktoré si vyžiadali viac ako 250 ľudských životov, zostala väčšina katolíckych kostolov na Sri Lanke zatvorená. V malej dedinskej farnosti na východe ostrova však v utorok minulého týždňa slávnostne vysvätili nového kňaza.

Otec Norton Johnson pre Associated Press uviedol, že ide zrejme o prvú verejnú svätú omšu v celej krajine od 21. apríla tohto roku, kedy bomboví atentátnici zaútočili na dva katolícke kostoly, jeden protestantský kostol, tri hotely, jednu rezidenciu a zoo. Verejné sväté omše úrady zakázali, kým sa nepríde na to, kto za týmito násilnými útokmi stojí. Pozvánky na kňazskú vysviacku do dediny Thannamunai však už boli rozposlané, takže svätá omša sa slúžila podľa plánu, so zvýšenými bezpečnostnými opatreniami. Namiesto očakávaných pár tisícov návštevníkov však prišlo iba niekoľko stoviek.

„Ľudia chceli sláviť svätú omšu, chceli sa na nej zúčastniť, no báli sa; aj ja som mal obavy“, povedal Johnson pre AP. „Bezpečnostný personál nás však dobre ochraňoval.“ Svätá omša sa odohrávala v čase, keď polícia vydala upozornenie o potenciálnych ďalších útokoch, vláda nariadila zvýšené opatrenia a katolícki lídri dočasne uzavreli kostoly. Svätá omša, ktorú vysielali v televízii sa slúžila v súkromnej kaplnke kardinála Malcolma Ranjitha, arcibiskupa Colomba minulú nedeľu. O bezpečný priebeh svätej omše v Thannamunai sa staralo 300 vojakov, kontrolovali prechádzajúce autá a cesty okolo kostola. Farnosť poskytla aj hliadky z vlastných radov, ktoré pomáhali kontrolovať totožnosť ľudí.

Úrady podľa AP vyzývali k mimoriadnej bdelosti, nakoľko kostol je situovaný na okraji moslimskej komunity, kde Zahran Hashim, údajne mozog bombových atentátov na Veľkú noc, vyzýva k džihádu. Medzi kresťanskými a moslimskými komunitami vzniká pochopiteľne napätie. „Extrémisti existujú v každom náboženstve, v každej rase. Robia určité veci. Nemôžeme však z týchto problémov viniť jednu komunitu; moslimská komunita sa obáva a ľutujú tento incident. Ja môžem povedať len toľko, že sme s nimi."

Hashim bol lídrom militantnej džihádistickej skupiny the National Thowheed Jamaath/NTJ, o ktorej sa hovorí, že zorganizovala veľkonočné útoky. Vláda ju zakázala a dovolila úradom skonfiškovať jej majetok a vklady. Zakázala aj nosiť závoje, zakrývajúce tvár. Účasť Islamského štátu síce nie je potvrdená, avšak obrazy, ktoré sa zakrátko po útokoch objavili, deklarujú lojalitu Abu Bakr Al-Baghdadiovi, lídrovi ISIS.
29. apríla sa objavilo video s Al- Baghdadiom; bolo to jeho len druhé TV vystúpenie po vytvorení a deklarácii kalifátu v roku 2014. Vo videu pochválil útok na Sri Lanke, ktorého účelom bola pomsta za porážku ISIS v sýrskom meste Baghouz. Už bolo uväznených viac ako 100 ľudí, polícia hľadá ďalších 150, ktorí majú podľa BBC väzby na ISIS.