59564731_2278651662394385_2662882708522270720_n.jpg

Farnosť v Glasgowe "hanebne" spustošená

990
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Glasgowská arcidiecéza to nazvala "hanebným útokom na milovaný kostol"

Polícia v Glasgowe vyšetruje vandalizmus spáchaný v pondelok vo farnosti sv. Šimona, ktorý arcidiecéza označila za "hanebný". 

Miestna polícia na Twitteri informovala o "závažnom vandalizme" na kostole, ktorý sa mal udiať 29. apríla medzi 13:30 a 16:00. 

Glasgowská arcidiecéza to nazvala "hanebným útokom na tak milovaný kostol" a dodala: "Nájdime tých, ktorí sú za to zodpovední a vyšlime hlasnú a jasnú správu, že tento typ správania nie je akceptovateľný."

Na mieste boli nájdené rozbité sochy, rozhádzané náboženské symboly a kvety, poškodená bola aj svätyňa.

Vandalizmus sa odohral iba pár dní po tom, čo bolo nasprejované antikatolícke grafity na autobusovej zastávke vedľa farnosti Svätej rodiny v Mossend, len niekoľko kilometrov severne od mesta Motherwell. Na tejto farnosti boli minulý mesiac rozbité okná. 

Škótsko zažilo významné sektárske rozdelenie od čias škótskej reformácie 16. storočia, čo viedlo k vytvoreniu Škótskej cirkvi, cirkevnej komunity v kalvinistickej a presbyteriánskej tradícii, ktorá je najväčšou náboženskou komunitou v krajine.

Za ostatné obdobie sme v Škótsku svedkami rastúceho sektarianizmu a zločinov motivovaných antikatolicizmom. 

V Glasgowe čelia protestantské pochody rastúcemu odporu po tom, čo bol kňaz napadnutý, keď sa jeden taký pochod odohrával v blízkosti jeho farnosti.

Aprílový katolícky prieskum v Škótsku zistil, že 20% Katolíkov má osobné skúsenosti so zneužívaním predsudkov voči ich viere; a vláda vo správe o nábožensky motivovaných trestných činoch v rokoch 2016 a 2017 zistila koncentráciu podobných incidentov v Glasgowe.