Cross_at_church_Credit_Saigi_Elemacr_Shutterstock_CNA.jpg

Zatknutie kresťanov v Nepále vyvoláva obavy z náboženskej (ne)slobody

256
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Správy o zatknutí piatich kresťanov v Nepále z náboženských dôvodov vyvolali znepokojenie medzinárodného spoločenstva a podnietili volania na zmenu tunajších prísnych zákonov proti konverzii.

"Nikto by nemal byť prenasledovaný kvôli svojej viere," povedala Tehmina Arora, senior poradkyňa organizácie ADF International. "Zatknutí sa jednoducho starali o potreby kresťanskej komunity v Nepále. Podľa medzinárodného práva to majú mať právne zabezpečené." 

Arora uviedla, že tohtotýždňové zatknutia nie sú ojedinelé. 

"Nepálske zákony proti konverzii a reštriktívna ústava pravidelne vystavujú kresťanov a členov iných náboženských menšín svojvoľnému zatýkaniu, trestnému stíhaniu a porušovaniu ich základných práv," varovala. 

Polícia prepadla hotel v nepálskom Ghorahi v utorňajšie ráno. Zatkli päť ľudí, ktorí mali vystúpiť na kresťanskej konferencii. Dôvodom malo byť, že sa pokúšali vyvolať konverziu. 

Medzi zatknutými boli pastor Dilliram Paudel, generálny tajomník Nepálskej kresťanskej spoločnosti, americká občianka Leanna Cinquanta, indický občan Gaurav Gaurav Shrivastava a nepálski občania Kunsang Tamang a Pramid Kafle.

Ako informovala organizácia ADF International, Cinquanta bola neskôr deportovaná z krajiny. 

International Christian Concern, skupina, ktorá monitoruje globálne ľudské práva kresťanov a iných náboženských menšín, uviedla, že ostatní zatknutí čelia obvineniam z trestného stíhania za pokus o proselytizáciu.

Nepálska ústava z roku 2015 zakazuje náboženskú konverziu. Následne bol zavedený nový trestný zákon, ktorý dáva možnosť 5-ročného väzenia za konverziu alebo proselytizáciu, čo sa považuje za prostriedok na podkopanie a ohrozenie iných vierovyznaní.

ADF International uviedla, že zmena trestného zákonníka viedla k výraznému zvýšeniu prenasledovania náboženských menšín v krajine vrátane kresťanov.

"Sme čoraz častejšie svedkami toho, ako kresťania a iné náboženské menšiny čelia prenasledovaniu a popieraniu ich základných práv v Nepále," povedal Paul Coleman, výkonný riaditeľ ADF International.

"Všetci ľudia majú právo slobodne si vybrať a žiť svoju vieru. Naliehavo vyzývame nepálsku vládu, aby toto právo podporila a urobila viac pre ochranu náboženských menšín a podporu náboženskej slobody."

"Tieto zatýkania a potenciálne deportácie skutočne trápia nepálskych kresťanov a sú hrozbou pre budúcnosť náboženskej slobody v Nepále," uviedol William Stark, regionálny manažér organizácie International Christian Concern.

"Nepálsky široký zákon voči konverzií musí byť odvolaný, ak náboženská sloboda má byť skutočne právom, ktoré je dopriate občanom krajiny," povedal.