Gymnázium Jura Hronca v Bratislave po búrke nevôle občanov oznámilo, že genderový deň sa konať nebude

305
Kultúra života

V utorok sme informovali, že bratislavské gymnázium Jura Hronca na sociálnych sieťach vyzývalo svojich žiakov, aby sa v rámci “Gender Swap Day” v škole prezliekali za opačné pohlavie. Malo ísť o jednu z akcií pravidelných tematických štvrtkov, ktoré škola pripravuje v spolupráci so študentami. Po kritike verejnosti sa však vedenie školy rozhodlo, že od zámeru podporiť LGBT podujatie upustí.

Škola v oficiálnom stanovisku zverejnenom na Facebooku uvádza, že vzhľadom na prebiehajúcu diskusiu týkajúcu sa akcie Tematický štvrtok – Gender Swap, ktorá sa mala tento štvrtok, 25. apríla 2019, konať na gymnáziu, sa napokon ruší.

“Tematické štvrtky” je akcia organizovaná Žiackou školskou radou, čo je legitímne a demokraticky žiakmi zvolený orgán, pozostávajúci z 11 žiakov školy. Téma štvrtku je vždy dopredu prediskutovaná s vedením školy a následne zverejnená v priestoroch školy a na sociálnych sieťach. Kvôli prebiehajúcim veľkonočným prázdninám sa tento týždeň žiaci rozhodli usporiadať akciu, ktorej obsah ani forma nebola prediskutovaná, ani inak plánovaná, a teda bez súhlasu vedenia školy, uvádza vedenie SŠ Novohradská, ktorej súčasťou je Gymnázium Jura Hronca.

Vedenie dodáva, že škola si veľmi váži činnosť žiackej školskej rady, pretože mimo iných kompetencií, ktoré má, pravidelne organizuje alebo spoluorganizuje akcie, ktoré sú “zmysluplné a korešpondujú s hodnotami, ktoré sa snaží do vyučovania priniesť aj samotná škola”.

“Veríme, že akciu ohlásenú na najbližší štvrtok pripravovali s najlepším vedomím a svedomím. Rovnako sa ale domnievame, že akékoľvek akcie, prebiehajúce na pôde našej školy alebo pod hlavičkou našej školy, musia byť dopredu odsúhlasené a prediskutované s vedením školy, aby sme sa vyhli ich nesprávnej interpretácií tak, ako sa to stalo teraz, keď informáciu o konaní akcie prebrali niektoré médiá. Preto sme sa rozhodli tentotýždňový tematický štvrtok zrušiť. O ďalšom postupe budeme s našimi učiteľmi aj žiakmi diskutovať.”

Študentská rada: Veríme, že raz príde deň, kedy predstava, že by si muž obliekol sukňu nebude natoľko neprijateľná

Na zrušenie svojho gender podujatia zareagovala aj študentská rada, ktorá jednak ďalej obhajuje zámer podpory LGBT osôb, a na druhej strane vyjadruje znepokojenie nad reakciou konzervatívnych kruhov.

Rada na Instagrame uvádza, že vlna kontroverzie prišla od “konšpiračného internetového média Hlavné správy”. Článok HS Študentská rada označila za “kritický len implicitne, skôr opisujúci udalosť”. “To je podľa nás v poriadku, len je dôležité poukázať na to, že to neorganizovalo vedenie, čo z článku nie je úplne jasné.”

“Oveľa smutnejšie však bolo sledovať komentáre pod článkami o našej škole, kde sa šírili urážlivé a nepravdivé informácie, práve preto je podľa nás dôležité uviesť všetko na správnu mieru. ”

Aj po tejto kontroverzii sa podľa vyjadrenia rady hodnoty členov ŽŠR nezmenili. “Berúc do úvahy kritiku a budeme rešpektovať priania vedenia. O ďalšom postupe budeme komunikovať s vedením a o všetkom vás budeme informovať.”

“Pevne veríme, že raz príde deň, kedy predstava toho, že by si muž obliekol sukňu nebude natoľko neprijateľná a poburujúca, že to spustí vlnu nadávok a nenávisti voči študentom s vlastným názorom a voči nevinnému vedeniu kvalitnej školy. Po dnešných udalostiach to vyzerá tak, že takýto event potrebujeme viac, ako sme si mysleli. Úprimne je nám ľúto, že dezinformačné weby dosiahli svoj cieľ a potlačili inakosť. Veľa lásky od vašej ŽŠR.”

Gender deň

Škola takto reagovala na články v médiách vrátane Hlavných správ, ktoré upozornili, že stredná škola na Facebooku a Instagrame pozývala žiakov, aby sa nebáli a priamo v škole sa prezliekali za opačné pohlavie.

“Kamoši, už tento štvrtok prebehne najzaujímavejší tématický štvrtok ever! Máte za úlohu sa obliecť ako opačné pohlavie, stačí aj ak sa prezlečiete priamo v škole! Tešíme sa na odvážlivcov a dúfame, že sa Vás zapojí čo najviac! Fotky posielajte na náš IG. Vaša ŽŠR,” bolo uvedené na stránke bilingválneho gymnázia na Instagrame (viac v článku). Škola v utorok príspevok zo sociálnych sietí stiahla.

Na sociálnych sieťach sa kvôli tejto akcii strhla masívna vlna nevôle, na ktorú napokon škola reagovala zrušením spomínaného podujatia.