Moslimskí militanti zavraždili 17 nigérijských kresťanov vrátane detí

138
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Moslimskí militanti zabili viac ako tucet nigérijských kresťanov počas tohtotýždňového detského zasvätenia. Podľa informácií z miestnych zdrojov si masaker vyžiadal až 17 obetí, vrátane matky dieťaťa a niekoľkých detí do 10 rokov. 

Spravodajstvo The Christian Post uvádza, že skupina Nigérijčanov z prevažne kresťanskej komunity mesta Nasarawa sa zišli, aby spoločne jedli počas Kvetnej nedele po tom, čo zasvätili dieťa v miestom kostole. Stretnutie prerušili fulbovskí moslimovia, keď začali náhodne strieľať na kresťanov. Matka dieťaťa bola zastrelená, zatiaľ čo otec, ktorý bol tiež postrelený, zostáva v kritickom stave. 

Podľa informácií novín Morning Star News boli medzi obeťami "10 členovia baptistickej cirkvi Ruhaniya, piati členovia Evanjelickej reformovanej Cirkvi Krista, jeden člen Evanjelickej cirkvi Winning All a hudobník hrajúci pre hostí." 

The Christian Post uvádza:

Predseda miestnej rady Samuel Meshi sa pre médium vyjadril, že skupina kresťanov neurobila nič, čím by vyprovokovala hrozný útok. 

"V podstate len začali sporadicky strieľať na komunitu, ktorá mala práve slávnosť zasvätenia dieťaťa po bohoslužbe, ktorá sa konala skôr 14. apríla v baptistickom kostole v tejto oblasti," uviedol Meshi. 

"Vraždenie sa udialo vo večerných hodinách toho dňa. Títo ľudia boli bohužiaľ chladnokrvne zavraždení a to bez akéhokoľvek dôvodu." 

Nanešťastie, toto je len posledný incident zo série podobných masakrov, keďže rozšírená genocída nigérijských kresťanov zo strany miestnych militantných moslimských skupín nie je ničím novým. Tisíce ľudí, prevažne ženy a deti, boli v posledných rokoch zavraždení pre svoju vieru. 

V marci zahynulo viac ako 30 kresťanov a ich kostol bol vypálení fulbovskými moslimami. Len vo februári a marci bolo zavraždených v siedmich prevažne kresťanských dedinách takmer 300 ľudí.