Christian Persecution

Na kresťanov, najmä na katolíkov, sa vo svete útočí zo všetkých strán

579
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Moslimskí fanatici, tzv. islamisti, sa s najväčšou mierou násilia správajú najmä voči kresťanom na celom svete. Spočiatku išlo iba o nenásilný proťajšok voči „barbarom“, militantným sekularistom, no neskôr ich vplyv rástol a mocnel, až sa z nich stali islamisti. Podľa CBN News zaznamenali doteraz od začiatku roka viac ako 1.000 útokov na francúzske kresťanské kostoly a symboly, väčina z nich je katolícka. Ide o 17% nárast v priebehu jedného roka. Každý vie, že vinu na tom nesú radikálni moslimovia.

V stredovýchodnej Afrike sa stalo prenasledovanie kresťanov už každodennou rutinou. Kresťanský charakter Mosulu v Iraku je už dávno preč – kresťanstvo vymazali. Eritreu, známu ako „Severnú Kóreu Afriky“, oblieha šialenec; najviac si to všetko odnášajú ženy a dievčatá. Islamistická skupina Boko Haram vyhnala v Nigérii z domovov viac ako 2 milióny ľudí, väčšinou kresťanov. V prvej polovici roku 2018 bolo v Nigérii zabitých 6.000 kresťanov, väčšina z nich ženy, deti a starí ľudia.

Profesor University of Mississippi a člen poradného výboru Katolíckej ligy Ronald Rychlak poznamenáva „Jediným miestom na Strednom východe, kde kresťania nikto neprenasleduje pre ich vieru je Izrael.“ Šikovne popísal situáciu reportér The Guardian Giles Fraser, keď na Veľkonočnú nedeľu povedal: „V priebehu 20. storočia a začiatkom 21. storočia vyháňali kresťanov zo Stredného východu bombami a streľbou a ohlušujúcim protestným ´netopierím pišťaním´ zo sekulárneho západu.“ Fraser má pravdu. Len minulý mesiac odmietla jeho krajina (Spojené kráľovstvo) azyl iránskym konvertitom (z islamu) na základe tvrdenia, že kresťanstvo vraj nie je „pokojamilovné“ náboženstvo (ako dôkaz citujú viaceré knihy z Biblie). Podľa ďalšieho britského dopisovateľa Becketa Adamsa je „v Spojenom kráľovstve trend, aby vládni predstavitelia zaujímali vyložene protikresťanské stanoviská“.

Kam to až prišlo? Fraser pokračuje: „Ak si kresťan, žijúci v Spojenom kráľovstve, máš najvyšší čas pomýšľať na emigráciu do slobodnej krajiny a do domova statočných a odvážnych, kde ´najväčším problémom´ veriacich je vybrať si kostol, kam pôjdu na svätú omšu.“ Dodáva, že Švédsko deportuje kresťanov, žiadajúcich o azyl do krajín, ako je Afganistan. Čo ich všetkých k tomu vedie? Istý minister Spojeného kráľovstva vysvetľuje, že ide o reakciu na „postkoloniálny pocit viny“. Tu doma je to o niečo lepšie, hoci aj tu militantní sekularisti útočia na kresťanov a Židov v alarmujúcej miere. Vládni predstavitelia na federálnej, štátnej a lokálnej úrovni, spolu so zložkami médií, Hollywoodom, umeleckými kruhmi a vyšším školstvom znásobujú v týchto dňoch úsilie aby očiernili a pošpinili veriacich. Pohotovo im v tom pomáhajú neziskové aktivistické organizácie a nadácie, ktoré ich podporujú.

V „civilizovanom“ západnom svete sú teda muži a ženy, kresťania, ktorí berú svoju vieru vážne, podrobovaní až fanatickému vypočúvaniu, pri ktorom sa často uvažuje až o súdnych pojednávaniach. Kresťanským klubom v rámci vysokoškolských kampusov sa upiera právo na kresťanského lídra. Katolícke školy sú upozornené, že nespĺňajú podmienky na dotácie, pretože vyučujú katolícke náboženstvo. Oveľa bežnejšia je prax odopierania náboženskej výnimky kresťanským organizáciam, aj keď je jasné, že ak nedostanú výnimku, prídu o nárok nazývať sa kresťanskými. Vysvetľuje sa im to asi tak, že tým, že sa pridŕžajú židovsko-kresťanskej náuky, narúšajú práva druhých.

Židia sú obviňovaní z „duálnej lojálnosti“; antisemitské klišé, ktoré nedávno opäť začalo v elitných štvrtiach prebublávať na povrch. Hnutie BDS (Boycott, Divestment and Sanctions – bojkotovanie, zrušenie a sankcie), populárne najmä v prostredí vysokoškolských kampusov, sa usiluje o zničenie Izraela. Oveľa znepokojujúcejšie je však to, že všetky tieto hnutia s fanatickým podtónom vedú mladí ľudia, vrátane priestorov Kongresu.

Ak by tí, čo hlásajú a vyzdvihujú klady tolerancie mysleli vážne to čo hovoria, nemali by sme žiadne z týchto problémov. Ale kdeže – oni sa uspokoja s klamstvom, len aby prežili. Prekvapuje vás, že militantní sekularisti len veľmi zriedka odsudzujú radikálnych moslimov? Tí prví sa síce nechcú podrobiť zákonu šarija, no dosť v tomto smere riskujú, keď svojim moslimským spojencom pomáhajú ničiť naše židovsko-kresťanské dedičstvo. Tento chorý pakt sa exponenciálne rozrastá už od septembra 2011. Treba s ním skoncovať skôr, než sa udeje ešte väčšia škoda.

Autor, Dr. William Donohue je predsedom a výkonným riaditeľom Katolíckej ligy pre náboženské a občianske práva. Je vydavateľom časopisu tejto ligy Catalyst, pracoval ako vedec na Bradley Resident v Heritage Foundation a dve desaťročia slúžil vo výbore riaditeľov Národnej asociácie vedcov. Je autorom 8 kníh a držiteľom mnohých učiteľských ocenení, ako aj ocenení od katolíckych spoločenstiev. Viac k tejto reportáži – TU.