190424-sri-lanka-attacks-1.jpg

Politik zo Srí Lanky vyzýva k zákazu burky v dôsledku teroristických útokov

132
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Člen srílanského parlamentu predložil návrh na zákaz burky v krajine ako opatrenie na posilnenie národnej bezpečnosti - niekoľko dní po veľkonočných útokoch, ktoré si podľa najnovších správ vyžiadali až 359 obetí

Ako informuje spravodajská stránka Colombo Page, Ashu Marasinghe vo svojom návrhu uviedol, že burka - vonkajší odev, ktorý nosia ženy v niektorých islamských tradíciách, aby sa zahalili na verejnosti - je využívaná mužmi, aby sa za ňu skryli a vykonali teroristické činy. 

"Naši moslimskí vodcovia tiež uznali, že burka nie je tradičným moslimským odevom a niektoré miesta dokonca vyžadujú, aby ste si pred vstupom dali dole burku," uvádza sa v návrhu. 

"Vzhľadom na národnú bezpečnosť navrhujem zakázať burky," dodal. 

Americká veľvyslankyňa Alaina Teplitz v stredu vyhlásila, že rozsah a sofistikovanosť koordinovaných útokov - realizovaných v troch kostoloch a štyroch hoteloch - naznačujú zapojenie externej skupiny, akou je napr. ISIS. 

Teroristická skupina sa prihlásila k masakre a srílanské úrady obvinili aj dve domáce islamistické skupiny s podozrivými väzbami na ISIS.

Podľa informácii denníka The Independent, hovorca polície oznámil, že v nedeľu išlo o deväť samovražedných atentátnikov - vrátane ženy, ktorá odpálila bombu, keď policajti vpadli do domu spojeného s jedným z podozrivých.

V tomto čase je však nepravdepodobné, že by niektorí z mužských atentátnikov nosili burku, ako sa uvádza v správe. 

Ako informuje médium, len málo členov moslimskej menšiny v krajine skutočne nosí burku, hoci myšlienka možného zákazu často visela vo vzduchu aj v posledných rokoch. Niektorí moslimskí lídri však obhajujú tento odev citujúc slobodu náboženského prejavu.