Mike Pence

Americký viceprezident označil bombové útoky na Srí Lanke za útok na kresťanstvo

218
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Americký viceprezident Mike Pence odsúdil bombové útoky na Srí Lanke ako útok proti kresťanskej viere a urážku náboženskej slobody. 

"(Prezident Trump) a ja monitorujeme otrasné útoky na ľudí sláviach Veľkú noc na Srí Lanke. Naše srdcia a modlitby sú s obeťami a ich rodinami. Táto krutosť je útokom na celé kresťanstvo a svetovú náboženskú slobodu. Nikto by sa nemal báť v chráme," napísal na sociálnej sieti Twitter. 

Viac než 200 ľudí je mŕtvych a najmenej 450 ďalších je zranených po koordinovanej sérii bombových útokov v troch kostoloch a troch hoteloch na Srí Lanke. Nie je jasné, kto je zodpovedný za teroristické útoky, hoci sa predpokladá, že útočníci cielili na kresťanov v ostrovnej krajine, ktorí tvoria niečo viac ako 7 % celkovej populácie. 

Minister zahraničných vecí Mike Pompeo v nedeľnom stanovisku potvrdil, že medzi obeťami útokov bolo aj "niekoľko" amerických občanov. Najmenej 35 z tých, ktorí zahynuli pri útokoch, boli cudzinci z viacerých krajín.

"Americká ambasáda neúnavne pracuje na poskytnutí všetkej dostupnej pomoci americkým občanom postihnutým útokmi a ich rodinám," uviedol Pompeo. "Tieto hnusné útoky sú jasnou pripomienkou toho, prečo sa Spojené štáty rozhodli zotrvať v boji proti terorizmu." 

Pápež František v nedeľu odsúdil "brutálne útoky" a vyzval k modlitbe. 

"Chcem vyjadriť svoju milujúcu blízkosť kresťanskej komunite, ktorá bola cieľom pri modlitebnom zhromaždení a všetkým obetiam tohto krutého násilia," povedal František. "Zverujem Pánovi všetkých tých, ktorí boli tragicky zavraždení a modlím sa zranených a všetkých, ktorí trpia v dôsledku tejto dramatickej udalosti."

Polícia tvrdí, že zadržiava 13 podozrivých v súvislosti s bombovými útokmi v nedeľu ráno. Počas razie v apartmánovom komplexe boli zabití traja policajti, ktorí hľadali útočníkov. Srí Lanka dočasne blokuje hlavné služby sociálnych médií s cieľom obmedziť šírenie dezinformácií.

Arcibiskup oblasti Kolombo, Malcolm Ranjith, zrušil všetky večerné veľkonočné bohoslužby v celej krajine.