NINTCHDBPICT000476896648.jpg

Žiadna úcta: Zločinci podpálili a pošpinili kostoly po celom Francúzsku

2,865
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Na základe údajov bolo v minulom roku poškodených až 875 kostolov vo Francúzsku. 

Francúzske kostoly boli podpálené a ich steny boli natreté výkalmi v čase, keď je kresťanské dedičstvo krajiny napadnuté "militantným sekularizmom". 

Medzi nedávne útoky sa zaraďuje požiar v kostole Saint-Sulpice v Paríži, ľudské výkaly natreté na steny v Notre-Dame-des-Enfacts v Nimes a poškodený organ baziliky Saint-Denis v okolí Paríža. 

Niektorí politici tvrdia, že kresťanské dedičstvo krajiny je ohrozené malými kriminálnikmi podporovanými "militantným sekularizmom". 

Z údajov francúzskej polície vyplýva, že v minulom roku bolo poškodených 875 z 42 258 francúzskych kostolov.

Ďalších 129 kostolov informovalo o krádežiach v areáli. 

Ministerstvo vnútra uviedlo, že poškodených bolo aj 59 cintorínov. 

Kým údaje sú v porovnaní s predchádzajúcim rokom nižšie, keď sa odohralo 1 045 činov vandalizmu a 109 krádeží, stále sú na "znepokojujúcej úrovni", informuje žurnál Le Figaro. 

Republikánska poslankyňa Valerie Boyer uviedla: "Každý deň sú znesvätené minimálne dva kostoly." 

Kritici vlády premiéra Edouarda Philippa vyhlásili, že vláda nerobí dosť na to, aby tento problém zastavila. 

Po požiari v Saint-Sulpice, o ktorom policajti hovoria, že išlo o úmyselne založený, sa líder republikánov Laurent Wauquiez vyjadril, že sa tejto téme média dostatočne nevenovali. 

Povedal: "Saint-Sulpice nie je len kostol, je súčasťou toho, kým sme. Už stačilo tohto sľubu o mlčaní." 

Opoziční poslanci Annie Genevard a Philippe Gosselin vyzvali na parlamentné prešetrenie protikresťanských činov vo Francúzsku.

Biskupi majú sklon bagatelizovať rozsah vandalizmu. Niektorí poukazujú na to, že ich problémy sú menej závažné než tie francúzskych židov, ktorí v posledných mesiacoch trpia nárastom antisemitizmu. 

Historik Francois Huguenin povedal, že zatiaľ čo iba asi päť percent Francúzov sú praktizujúci Katolíci, kostol zostáva depozitárom sociálnych ukazovateľov. Pre kresťanov je preto ťažšie vyjadriť rozhorčenie ako pre iné komunity. 

Huguenin dodal, že protikresťanské činy boli proti šíreniu "fundamentalistického sekularizmu, ktorý sa nelíši od náboženského fundamentalizmu". 

Francúzsko je oficiálne sekulárnou krajinou. 

V apríli 2011 zakázalo nosenie celotvárových závojov a iných masiek na verejných priestranstvách.