notre-dame-cathedral.jpg

Len vo februári až 47 znesväcujúcich útokov na katolícke kostoly vo Francúzsku. Prečo asi?

130
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Od začiatku roka zachvátila Francúzsko vlna útokov proti katolíckym kostolom, najmä formou vandalizmu, vrátane podpaľačstva a znesväcovania týchto posvätných priestorov. Vandali rozbíjajú sochy, zhadzujú svätostánky, rozhadzujú a ničia Eucharistiu, strhávajú dolu kríže; šíria strach aj v protikatolíckych častiach krajiny.

Podľa informácií Le Parisien asi pred mesiacom zachvátil požiar historický kostol Saint-Sulpice (sv. Sulpícius) v Paríži (druhý najväčší po Notre Dame) hneď po poludňajšej sv. omši; nikto nebol zranený. Polícia útok ešte stále vyšetruje; požiarnici jednoznačne konštatujú, že išlo o podpaľačstvo. V tomto chráme zo 17. storočia sa nachádzali aj tri diela Eugena de la Croix, maliara z obdobia romantizmu, ktoré boli použité vo filmovej adaptácii knihy Dana Browna Da Vinciho kód.

V meste Houilles na severe Francúzska našli vo februári v katolíckom kostole sv. Mikuláša rozdrvenú sochu Panny Márie a kríž nad oltárom strhnutý na zem (La Croix International). Aj na juhu Francúzska v meste Lavaur v katedrále Saint-Alain podpálili oltárnu plachtu, kríže a sochy svätých rozdrvili. Útok komentoval starosta tohto mesta Bernard Canyon slovami: „Boh odpúšťa. Ja nie.“ V meste Nimes na juhu Francúzska, neďaleko hraníc so Španielskom, vyrabovali vandali oltár kostola Notre-Dame des Enfants a kríž ponatierali ľudskými výkalmi. Konsekrované hostie z nekvaseného cesta, ktoré sú podľa katolíckej viery Telom Ježiša Krista, porozhadzovali medzi odpadky vedľa budovy.

Nimeský biskup Robert Wattebled vyhlásil pre The Tablet: „Tieto činy vyvolali medzi veriacimi našej diecézy veľké pobúrenie. Kríž a Najsvätejšia Sviatosť sa stali obeťou veľmi urážlivého konania. Veľmi nás zraňuje toto znesvätenie symbolov nášho najhlbšieho presvedčenia.“

Len za február bolo zaznamenaných rekordných 47 zdokumentovaných útokov na kostoly a posvätné miesta. Výbor prieskumu intolerancie a diskriminácie kresťanov v Európe so sídlom vo Viedni, ktorý bol založený v spolupráci s Radou európskych biskupských konferencií, teraz už však nezávislý, uviedol, že oproti rovnakému obdobiu za minulý rok (do marca) vzrástol počet útokov na katolícke kostoly o 25 %. Jeho predsedníčka Ellen Fantiniová pre Newsweek uviedla, že zatiaľ čo v mnohých prípadoch bol doteraz motív útokov neznámy, čelí v súčasnosti Francúzsko rastúcim problémom s protikresťanskými prejavmi násilia, najmä od anarchistov a feministiek:

„Podľa mňa ide o rastúcu nevraživosť voči cirkvi a jej symbolom vo Francúzsku vo všeobecnosti, no tu sa zjavne jedná konkrétne o kresťanstvo a kresťanské symboly. Tieto útoky sú cielene zamerané na posvätné symboly katolíckych veriacich. Znesvätenie konsekrovaných hostií je veľmi osobný útok na katolicizmus a kresťanstvo ako také, oveľa závažnejší, než sprejovanie sloganov na múry kostolov.“

Fantiniová ďalej povedala, že hoci má Francúzsko dlhú tradíciu sekularizmu, pokladalo sa za kultúrnu kresťanskú krajinu, a preto je každý „útok na kostol ako symbol náboženstva, útokom aj na štátnosť a dedičstvo krajiny“. Záverom dodáva:

„Tieto útoky pochádzajú od radikálnych sekularistov, či protináboženských skupín, ako aj od feministických aktivistiek, ktoré si vybrali kostoly ako symbol patriarchátu, ktorý potrebujú zlikvidovať.“

9. februára tohto roku útočníci rozbili oltár v kostole Notre-Dame v Dijone, hlavnom meste Burgundska. Hostie zo svätostánku porozhadzovali po zemi.

V marci sa ministerský predseda Edouard Phillipe stretol s francúzskymi cirkevnými predstaviteľmi a na záver vyhlásil: „V našej sekulárnej republike sa miesta bohoslužieb rešpektujú. Tieto útoky ma šokujú a musia byť jednoznačne odsúdené.“ Starší hodnostári francúzskej Katolíckej cirkvi vyjadrujú svoj žiaľ a zármutok nad útokmi na symboly ich viery. V marci sa generálny sekretár Biskupskej konferencie, Olivier Ribadeau-Dumas, vyjadril pre France Culture, že znesvätenie kostola nie je to isté, čo obyčajná lúpež: „Ak niekto otvorí bohostánok aby znesvätil hostie, čiže to, čo je základom našej viery - prítomnosť Ježiša Krista v hostii, je niečo čo v nás vyvoláva hrôzu a zdesenie.“    
 

Saint Sulpice Church