caputova-nemecko.jpg

Nemecké médiá o Čaputovej: “Katolícke Slovensko získava prezidentku sliberálnymi postojmi

660
Neutral

Víťazstvo Zuzany Čaputovej v slovenských prezidentských voľbách komentujú aj médiá zo zahraničia. Pre niektoré už bývalá podpredsedníčka Progresívneho Slovenska stihla poskytnúť prvé rozhovory. Napríklad médiá z Nemecka hovoria o renesancii proeurópskych nálad, či o paralele s bývalým československým prezidentom Václavom Havlom.

V interview pre nemeckú stanicu Tagesschau Zuzana Čaputová povedala, že ju teší, že verejnosť ocenila jej zmierlivú rétoriku. Uviedla tiež, že populizmus nie je stratégia, ktorá má miesto v modernej politike.

Televízia zdôraznila, že Čaputová reprezentuje nový subjekt Progresívne Slovensko s jasne proeurópskou politikou, čím sa aj jej zvolením Slovensko stáva akousi výnimkou uprostred Strednej Európy.

V reportáži Tagesschau.de vystúpil aj Čaputovej stranícky kolega Michal Šimečka, ktorí tvrdil, že nie je veľa politikov, ktorí otvorene hlásajú striktne proeurópske myšlienky. Na otázku, či ide o proeurópsku renesanciu Šimečka odpovedal, že až taký odvážny by možno nebol – sám označil víťazstvo Čaputovej ako “veľmi dobrý signál” pre Slovensko a pre Európu.

Televízia dodala, že kandidátka Čaputová ťažila z občianskej nespokojnosti po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a po vyplávaní na povrch viacerých korupčných káuz.

Liberálna orientácia

Portál Die Welt zdôrazňuje aj liberálnu orientáciu víťazky volieb Zuzany Čaputovej aj to, že prvýkrát sa stala verejne aktívnou pred desiatimi rokmi, keď začal jej boj proti skladisku v Pezinku.

Portál v článku uvádza, že Čaputová vo svojej prvej reakcii na volebné víťazstvo poďakovala voličom za dôveru nielen v slovenčine, ale aj v českom, maďarskom či rómskom jazyku.

Svoje víťazstvo interpretovala ako signál zmeny. Jej priaznivci v noci zo soboty na nedeľu oslavovali skandovaním: “Zuzana, Zuzana!”. Píše nemecký server.

So Zuzanou Čaputovou získava katolícke Slovensko prezidentku s veľmi liberálnymi postojmi

Podľa denníka Süddeutsche Zeitung vzostup Zuzany Čaputovej pripomína príbeh Václava Havla a môže byť predpoveďou, že v podobnom duchu dopadnú aj budúcoročné prezidentské voľby v Českej republike.

Volebný úspech Čaputovej sa podľa novín zrodil po pravidelných protestoch nespokojnej verejnosti a aktivistov, ktorí bojovali proti korupcii a zneužívaniu moci. Títo ľudia vraj vyjadrili jasnú nedôveru premiérovi a ministrom napojeným na zločineckých podnikateľov.

“So Zuzanou Čaputovou získava katolícke Slovensko prezidentku s veľmi liberálnymi postojmi. Jej zvolenie môže byť len začiatkom,“ konštatuje denník Süddeutsche Zeitung, ktorý pripomína aj to, že volebná víťazka sľubuje “spravodlivosť a slušnosť“ pre všetkých občanov a bude sa snažiť osloviť aj tých, ktorí podporili jej protikandidátov.