50946.jpg

Schválené! Slovensko nechce Istanbulský dohovor

378
Kultúra života

Parlament schválil uznesenie, ktorým žiada vládu, aby Slovenská republika nepokračovala v procese smerujúcom k ratifikácii Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor).

Vláda má teraz vykonať všetky úkony súvisiace s oznámením Rade Európy, že SR sa nehodlá stať zmluvnou stranou Istanbulského dohovoru.

Vládu má o prijatí uznesenia informovať predseda NR SR. Za schválenie uznesenia hlasovalo 101 poslancov zo 133 prítomných.

S návrhom uznesenia prišla koaličná Slovenská národná strana (SNS).

“Vidíme, že sú problémy medzi terminológiou Istanbulského dohovoru a Ústavou SR, ktorá nepripúšťa také definície partnerských vzťahov, ako sú v Istanbulskom dohovore,” uviedol podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Podľa neho jedným z rozporov je, že v SR máme definovanú rodinu ako partnerský vzťah muža a ženy, čo je základnou bunkou systému SR. V rámci rodovej terminológie Istanbulský dohovor umožňuje partnerstvo, kde sa používa terminológia rodič číslo jedna a rodič číslo dva.

O Istanbulskom dohovore sa vyjadril úplne presne bulharský ústavný súd: “Ak spoločnosť stratí schopnosť rozlišovať ženu a muža, boj proti násiliu na ženách je len formálny, ale neúplný záväzok”. Všetkým podporovateľom teda vysvetlil: Ako chcete chrániť ženy, keď neviete, kto žena je?

Z rozpravy pred hlasovaním bolo možné vidieť, že najväčším odporcom stiahnutia Istanbulského dohovoru a teda podporovateľom tohto kontroverzného dokumentu bol v parlamente Martin Poliačik z Progresívneho Slovenska.

Najhorším prekvapením však bol postoj prolife poslankyne Anny Verešovej, ktorá takmer zabránila zrýchlenému konaniu vo veci stiahnutia Istanbulského dohovoru, keď v stredu na ľudskoprávnom výbore sa v teto veci zdržala hlasovania, kvôli čomu malo byť toto zrýchlené konanie znemožnené a zrejme by sa o ňom rozhodovalo následne mesiace, až po vyjadreniach desiatok ľudskoprávnych organizácií, ktoré by s určitosťou zapracovali a tomuto stiahnutiu zabránili.

Verešovej postup však podľa dostupných informácií prelomil Andrej Danko. Verešová následne vo štvrtkovom vystúpení v rozprave k Dohovoru “nariekala”, že sa tejto témy chytili neodborníci, pričom ona mala záujem o odborné diskusie, z ktorých zorganizovala jednu vo vláde aj Lucia Žitňanská, za čo ju pochválila. Paradoxne pritom práve Žitňanská stála za tým, že sa pod Istanbulský dohovor dostal aj podpis Slovenska.

Na stranu Verešovej sa postavil aj predseda mimoparlamentného KDH, Alojz Hlina, ktorý dokonca vyzýval k obštrukciám – teda aby poslanci diskutovali  o Istanbulskom dohovore čo najdlhšie a neumožnili NRSR uzavrieť hlasovanie o jeho vypovedaní v piatok, ale predĺžili rozpravu do utorka. Poslancov, ktorí chceli hlasovať o Istanbulskom dohovore v piatok, nazval nebezpečnými (viac v TU).

Istanbulský dohovor prijala Rada Európy v roku 2011. Ide o údajne “najkomplexnejšiu” medzinárodnú zmluvu, ktorá bojuje proti násiliu páchanému na ženách, no popritom jasne zavádza do spoločnosti gender ideológiu. Dohovor nadobudol platnosť v auguste 2014, EÚ ako organizácia ho podpísala v júni 2017.