D2Co0NVWsAEeR6j.jpg

VB citujúc Bibliu, že kresťanstvo nie je "mierumilovné", zamietla žiadosť o azyl

112
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Britské imigračné oddelenie bolo kritizované za citovanie násilných pasáží z Biblie ako základu pre zamietnutie žiadosti o azyl. Spomínanú žiadosť si podal iránsky štátny príslušník, ktorý povedal, že sa obrátil na kresťanstvo, pretože je to "mierumilovné" náboženstvo. 

Ministerstvo vnútra - ktoré je zodpovedné za riešenie imigrácie, bezpečnosti, práva a poriadku - použilo verše z knihy Levitikus, Exodus a Zjavenie v snahe tvrdiť, že kresťanstvo bolo sotva "mierumilovné". Žiadosť Iránca bola v utorok zamietnutá podľa právneho zástupcu žiadateľa, ktorý sa o detailoch zmienil na sociálnych médiách. 

Tento prípad vyvolal kritiku zo strany Anglikánskej cirkvi a obhajcovia prisťahovalectva odsúdili toto rozhodnutie ako ďalší príklad drsných metód Ministerstva vnútra. 

Muž, ktorého totožnosť nebola zverejnená a ktorý konvertoval z islamu, podal žiadosť v roku 2016, napísal Nathan Stevens, sociálny pracovník a jeho právny zástupca, na Twitteri. Nie je jasné, či konverzia bola základom pre jeho žiadosť. 

Ministerstvo vnútra ale použilo rozsiahle citácie z Biblie, ako napríklad: "Svojich nepriateľov zaženiete na útek a popadajú mečom pred vami," z knihy Levitikus, ako dôkaz proti tvrdeniu žiadateľa o kresťanstve. 

"Tieto príklady nie sú v súlade s vaším tvrdením, že ste konvertovali na kresťanstvo po tom, čo ste zistili, že sa jedná o "mierumilovné" náboženstvo, na rozdiel od islamu, ktorý obsahuje násilie, zlosť a pomstu," píše sa v odmietavom liste, ktorý Stevens zdieľal na internete

Sociálny pracovník povedal, že bol ohromený obsahom listu. 

"V priebehu rokov som toho videl veľa, ale aj ja som bol skutočne v šoku, keď som si prečítal tieto neuveriteľne urážlivé invektívy, ktoré sa použili na ospravedlnenie odmietnutia azylu," napísal Stevens na Twitteri. 

Vo štvrtok sa nám ho nepodarilo osloviť. Doposiaľ neboli zverejnené žiadne doplňujúce informácie o žiadateľovi azylu. 

Ako na sociálnych sieťach rástlo rozhorčenie, ministerstvo vnútra sa od rozhodnutia dištancovalo, hoci potvrdilo autentickosť listu. 

"Tento list nie je v súlade s naším politickým prístupom k žiadostiam založených na náboženskom prenasledovaní, vrátane konverzií na určitú vieru," uviedol hovorca oddelenia v emailovom stanovisku. 

Azylové prípady založené na náboženskom prenasledovaní a zahŕňajúce náboženskú konverziu si vyžadujú veľkú expertízu pri posudzovnaí, povedal Colin Yeo, právnik špecializujúci sa na imigráciu z komory Garden Court Chambers

"Je veľmi ťažké povedať, či osoba hovorí pravdu, a vy musíte premýšľať o motiváciách osoby," povedal Yao. Yao je tiež editorom informačnej webstránky Free Movement, ktorá sa venuje azylantom a imigrácii. 

"Ale zájsť až tak ďaleko a vyhrabať konkrétne verše pri snahe ospravedlniť rozhodnutie sa zdá byť mimoriadne bizarné," dodal Yao. "Videl som dosť prípadov, kde ministerstvo vnútra neverilo, že osoba konvertovala z islamu na kresťanstvo, ale takýto prípad som ešte nezažil." 

Prístup ministerstva vnútra dokonca podnietil Anglickú cirkev k tomu, aby vydala reakciu. 

"Som veľmi znepokojený tým, že vládne oddelenie môže určovať budúcnosť inej ľudskej bytosti na základe takom hlbokom nepochopení textov a praktík náboženských komunít," uviedol v stanovisku biskup Paul Butler z Durhamu.

"Použiť výňatky z Knihy Zjavení, aby ste tvrdili, že kresťanstvo je násilné náboženstvo, je ako argumentovať, že vládna správa o vplyve klimatických zmien obhajuje sucho a záplavy," dodal. 

Cynthia Orchard, právna poradkyňa charity Asylum Aid, označila dokument za "hrozné rozhodnutie", ale povedala, že je to len jeden z "mnohých ďalších príkladov ministerstva vnútra, ktoré robí strašne nespravodlivé rozhodnutia v prípade azylov a iných záležitostí." 

V roku 2018 bolo vyšetrované samotné ministerstvo vnútra po tom, čo boli mnohí dlhoroční rezidenti západoindického a karibského pôvodu neoprávnení vyhlásení za nelegálnych prisťahovalcov a niektorí boli zadržaní a vystavení hrozbám deportácie.

Odpor verejnosti k spôsobu, akým vláda riešili prípady mnohých z "generácie Windrush" sa rozrástol až do tej miery, že ministerka Amber Rudd odstúpilapremiérka Theresa Mayová sa ospravedlnila za zaobchádzanie s rezidentmi. 

V minulom roku počet osôb, ktorým bol udelený azyl v Británii, klesol v porovnaní s predchádzajúcimi 12 mesiacmi o 26%. Avšak 39% odvolaní podaných voči ministerstvu bolo úspešných. 

Pán Stevens, zástupca iránskeho žiadateľa, povedal, že aj on sa plánuje odvolať voči rozhodnutiu a podá formálnu námietku.