Parlament zvažuje prijatie zákona, ktorý by zakazoval propagáciu homosexuality

1,334
Kultúra života

LITVA, Vilnius,  november 2010, (LifeSiteNews.com) - Po násilí pri poslednom Gay Pride Parade vo Vilniuse v máji litovský parlament prehodnocuje pasáž v zákone, ktorá by mohla zakázať ďalšie demonštrácie homosexuálov.

 Návrh zákona žiada vyrubiť pokuty medzi 2,000 až 10,000 litas za „verejné propagovanie homosexuálnych vzťahov“. Na prvom čítaní získal návrh 31 hlasov v prospech a 7 proti,  pričom väčšina zo 141 legislatívcov sa zdržala hlasovania. Uviedol to online časopis The Baltic Course. Druhé čítanie bolo v decembri.

 Petras Grazulis, člen strany Poriadok a spravodlivosť a tvorca zákonov, ktorý nastolil problém, povedal médiám: 

 „Žiadne zlo nesmie byť propagované. Akcie ako je Gay Parade veľmi zraňujú deti.  Nebudú žiadne ďalšie povolenia pre rôzne Gay Parade, žiadne napätie pre spoločnosť“, vyjadril sa. Homosexualitu označil ako „sociálnu perverzitu.“

 Zrážky počas minulej jari medzi homosexuálmi a anti-gay demonštrantami vyústili do 12-tich uväznení. Konanie tejto akcie bolo povolené mestskou radou Vilniusu. Keď vypukli problémy medzi demonštrujúcimi na oboch stranách, polícia siahla po slznom plyne. Napätie len posúrilo poslancov, aby predložili návrh na obmedzenie budúcich akcií.

 Litovské reformné pro-life hnutie poslalo poslancom a starostovi Vilniusu otvorený list, v ktorom pochod odsúdilo.

 Skupina je proti  „agresívnej  politike na podporu homosexuality a jej ideológie“, ktorú hlása Európska únia.

 „Nepotrebujeme ani funkcionárov Rady EU, orodovníkov za  homosexuálov, ani mítingy akýchkoľvek členov sexuálnych menšín v Litve,“ dodáva v liste.

 Litva, ktorá vstúpila do Európskej únie v roku 2004, doteraz odolávala tlaku EU a skupinám medzinárodnej homosexuálnej lobby za legalizáciu buď „sobášov gayov“ alebo homosexuálneho civilného partnerstva.

 Homosexuálna aktivita bola dekriminalizovaná v roku 1993. V júni 2009 presadili pro-family lobbisti zákon, ktorý zakazuje homosexuálnu propagandu v školách. A to napriek protestom EU. 

 

Hilary White