Ako pár deciek s dodávkou mení pro-life hnutie

1,949
Kultúra života

7. marec 2012 (LiveActionNews.org) - Organizácia TX, o ktorej ste pravdepodobne nikdy nepočuli, spustila v Dallase revolúciu pro-life hnutia.

Celé to začína chlapcom z Philadephie, autobusom v New Yorku a myšlienkou, ktorá ho viac-menej náhodne priviedla do mesta, ktoré sa spája so začiatkom prípadu Roe verzus Wade. Do mesta, kde, ako dúfa, potratom odzvoní.

David Pomerantz (23) nevyzerá ako pro-life aktivista, ani ako praktizujúci kresťan. Vyzerá ako vegán s vlasmi v štýle emo. A vlastne ním tak trochu aj je. Ak ho navštívite v jeho podkrovnom byte v priemyselnej časti centrálneho Dallasu, ponúkne vám kvasený čas s organickým medom. Môžete vylihovať v sedacom vaku a rozprávať o umení, zatiaľ čo on si presurfuje svoj MacBook, zahrá vám indickú hudbu a rozpráva o Ježišovi.

Milý, priateľský mladý muž s priamym pohľadom modrých očí. David Pomerantz, priatelia ho volajú „Dave“, sa nezhoduje so stereotypnou predstavou nahnevaného aktivistu držiaceho nápisy pred klinikou. A nevadí mu to, pretože ani takýmto pro-life aktivistom nie je.

Pochádza z Philadelphie, navštevoval 2-ročný biblický inštitút v New Yorku Word of Life. Tam stretol Chrisa Slatteryho a Julie Beyelovú z EMC (Expectant Mother Care), tehotenského informačného centra v Manhattane. Bol prekvapený, keď zistil, že EMC vytvorili „nový model“ prístupu k ženám pred potratovými klinikami.

Novinkou bol autobus vybavený ultrazvukom. Prihovárali sa ženám pred klinikou s ponukou bezplatnej pomoci, bez zmienky o pro-life ideológii a zažili neuveriteľný úspech. Podľa ich odhadu približne 70% žien, ktoré nastúpili na autobus kvôli ultrazvuku, zmenili svoje rozhodnutie podstúpiť potrat. V jeden deň boli svedkami toho, ako deväť žien rozhodlo v prospech života svojich detí.

Jednoduchou matematikou si to prepočítali a zistili, že ak by tento úspech pokračoval, 15 až 25 žien za týždeň by si vybralo život. Za rok by to predstavovalo okolo 800 žien.

Nadšený možnosťami spojenými s týmto novým prístupom kontaktoval Dave svojho priateľa a učiteľa Joea Bakera. Ten priletel z Philadelphie, aby sa na vlastné oči presvedčil o výsledkoch. Bol rovnako ohromený a tak spolu začali rozvíjať myšlienku, z ktorej sa mal zrodiť projekt Zachráňte bociany.

Dave už bol prihlásený na Southwestern teologický seminár v Dallase, preto zamieril na juh. S Joeom Bakerom, ktorý mal na starosti umeleckú stránku a marketing, so štedrou pomocou organizácie Get Involved for Life a ďalších súkromných darcov zohnali štýlové, menšie a dobre pohyblivé vozidlo s ultrazvukom. Tak začali svoju činnosť.

Zachráňte bociany sa narodilo. Alebo, ak chcete, priletelo cez okno.

„Nechceme nikoho vystrašiť, ani nútiť. Chceme len slúžiť.“ Dave je riaditeľ miestnej pobočky Zachráňte bociany. Teraz, spolu s Daryl Harshbargerovou, riaditeľkou Female Client Advocate a Julie Beyelovou, ktorá prišla z New Yorku, jeme pizzu (niektorí vegánsku) v juhovýchodnom Dallase. Dave mi vysvetľuje, prečo Zachráňte bociany je novým druhom pro-life činnosti.

„Náš aktivizmus nikoho neuráža,“ hovorí. „Prinášame milujúce posolstvo silným spôsobom.“

Vyzerá to asi takto: Žena prichádza k potratovej klinike. Pristúpi k nej Dave alebo Daryl, prípadne ďalší člen skupiny Zachráňte bociany.

„Dobrý deň, nemali by ste záujem o bezplatné vyšetrenie ultrazvukom?“

Toto je prístup. Žiadny hojdajúci sa ruženec, žiadna grafická brožúra, žiadny pocit odsúdenia. Len ponuka bezplatnej pomoci od nevyhrážajúcej sa, priateľskej, usmievavej osoby.

Okrem toho je tu aj bocianí autobus.

Bocian bol vybraný ako maskot z dôvodu jeho upokojujúceho, neagresívneho, nostalgického spojenia s materstvom a tehotenstvom. Všetci si pamätáme staré kreslené rozprávky, kde usmievajúci sa bocian priletel cez okno a položil bábätko zabalené do perinky do postieľky.

Avšak Dave a ostatní si až neskôr uvedomili Jóbov text 39, 13-17:

Pštrosica má krídla svižné, ale sú jej perie a peruť ako bocianie?

Opustí svoje vajcia na zemi a nechá, aby ich piesok zohrieval.

Zabúda, že ich noha môže rozšliapnuť alebo divé zviera podupať.

So svojimi mláďatami zaobchádza tvrdo, akoby ani neboli jej vlastné. Nebojí sa, že jej práca vyjde nazmar.

Boh ju pozbavil múdrosti a nedal jej podiel na rozumnosti.

V bociaňom autobuse nenájdete žiadne odkazy na Starý zákon. Je svetlej farby, zvonku krásne modrý. Zvnútra je čistý, žiadny neporiadok. Vrelé privítanie, nie sterilita kliník. Nachádza sa tam malá pohovka pre matku, kde si môže sadnúť a porozprávať sa s poradcom, ďalej ležadlo, kde si môže pohodlne ľahnúť.

Ultrazvuk sa vyťahuje spod ležadla. Môže ho prevádzkovať len vyškolený personál s príslušnou licenciou, ktorý je pravidelne preverovaný odborníkmi z oblasti gynekológie a pôrodníctva. Vzadu je malé súkromné WC pre možnosť urobenia tehotenského testu. Nie je to ani trochu stiesnené alebo nepríjemné. Tieto matky dostávajú len to najlepšie. Skompletizovaný autobus s ultrazvukom stál približne 140 000 dolárov a bol zaplatený zo súkromných darov.

Bocianí autobus nie je v žiadnom prípade prvým vozidlo s pohyblivým ultrazvukom. Prvým bol autobusový mobilný ultrazvuk Chrisa Slatteryho, ktorý inšpiroval Davea a Joea. Chceli však vozidlo menšie, ľahšie a praktickejšie. Také, ktoré nevyžaduje súhlas alebo špeciálne povolenie na parkovanie. Zmestí sa na jedno parkovacie miesto, dokonca so šírkou jedného metra.

Takže odteraz žena, ktorá mala namierené na potratovú kliniku, má k dispozícii možnosť tehotenského testu a ultrazvuku bez toho, aby sa vôbec dotkla dverí kliniky.

Ale čo sa stane potom? Vypočula si: „Áno, ste tehotná! Tu je vaše bábätko! A teraz môžete počuť jeho srdiečko!“

Ale čo bude počuť potom? „Veľa šťastia!“?

Nie. Organizácia Zachráňte bociany je priamo napojená na organizáciu Get Involved for Life a dve tehotenské centrá, ktoré pôsobia v Dallase – jedno v hornej časti mesta a jedno v centre mesta. Tiež netreba hovoriť, že každá tehotná žena bude vítaná v ktoromkoľvek tehotenskom centre, ktoré je v daný moment najbližšie autobusu. Bocianí tím je ochotný pre matku zavolať aj taxík, ak je to potrebné.

Inými slovami, na rozdiel od potratovej kliniky, bociany a tehotenské centrá sú pripravené absolvovať spolu s matkou beh na dlhú trať. Poskytnú jej, čo potrebuje, aby sa mohla postarať o seba a svoje bábätko, o telo aj dušu.

„Srdcom tejto služby je Evanjelium,“ hovorí Dave po tom, čo si vypýtal viac vegánskej marinara omáčky. „Existujú dva dôvody, prečo by sa každý kresťan mal o to zaujímať: siroty a vdovy. Toto zahŕňa oboje.“

Súčasťou misie Zachráňte bociany je, že každá žena, ktorá nastúpi do autobusu, si vypočuje evanjeliové posolstvo. Aj keď sa to niekomu môže zdať zbytočné, pre Bociany je to zásadný aspekt starostlivosti o matku, ktorý ide ruka v ruke s konkrétnou podporou a poradenstvom poskytovaným prostredníctvom tehotenského centra.

„Matka je rovnako dôležitá ako dieťatko,“ hovorí Dave. „Naším cieľom je zlepšiť kvalitu jej života. V súčasnosti je hlavným problémom nedocenenie života a odpoveďou na každú neprávosť vo svete je cirkev Ježiša Krista.“

„Naša služba je postavená na uspokojení všetkých potrieb ženy,“ hovorí Daryl. V tehotenskom centre dostane každá matka čokoľvek, čo si jej osobná situácia vyžaduje. Môže to byť pomoc s dostupnou lekárskou starostlivosťou, právna pomoc pri odchode od priateľa, ktorý je tyran, poradenstvo ohľadom životných zručností alebo duševného zdravia, duchovné vedenie a ďalšie.

Čo, samozrejme, vyvoláva otázku: Ak misia Bociany bude úspešná a tehotenské centrá v Dallase budú mať o 800 alebo viac tehotných matiek každý rok, ako si poradia s požiadavkami na potrebné zdroje?

Odpoveď je jednoduchá: My im pomôžeme.

„Cirkvi budú musieť začať prispievať do miestnych tehotenských centier,“ hovorí Dave.

Bez štedrej pomoci ľudí s dobrým srdcom, ktorí dajú, čo môžu, tehotenské centrá, a ani Bociany, nebudú fungovať.

Zamestnanci potratovej kliniky a jej manažment sú zvyknutí vidieť protestujúcich pred ich pracoviskom. Na čo však nie sú zvyknutí, je názov značky.

Autobus Zachráňte bociany je štýlový, rozoznateľný, príjemný a, čo je najhoršie, parkuje medzi matkou a dverami potratovej kliniky. S jednoduchou ponukou pomoci bez záväzkov. „Mali by ste záujem o bezplatné vyšetrenie ultrazvukom?“ To priťahuje zúfalú ženu skôr, než príde ku klinike.

Nie je konfrontovaná. Ponúka sa jej pomoc. A zatiaľ čo ja pevne verím, že všetci poradcovia čakajúci na chodníku a aktivisti pred klinikou tam sú len z dôvodu, aby pomohli žene, Bociany sú schopní ponúknuť pomoc ako to prvé. To je kľúčové. Zvyčajný chodníkový prístup pred klinikou vychádza z nutnosti. „Prosím vás, nezabíjajte svoje dieťatko. Tu je dôvod, prečo. A tu vám ponúkame pomoc. “Ľudia zo Zachráňte bociany majú ten úžasný autobus, môžu teda povedať: „Ponúkame vám pomoc. Preto, prosím vás, nezabíjajte svoje dieťatko. Tu je dôvod, prečo.“

Vzhľadom na to, že nemajú pevne stanovený program, nie je tam žiadne varovné zvonenie pre zúfalú matku. Je tam len priateľská tvár.

Tento nový model predstavuje revolúciu v predných radoch pro-life aktivizmu.

Čo je bojovým pokrikom pro-potratového hnutia? „Voľba!“ Je to ich mantra. Čo stále dookola počúvate od zástancov potratov? „Tieto zúfalé ženy sa cítia, akoby nemali na výber.“

A práve tu, na štyroch kolesách, zaparkovaná pred klinikou, sa nachádza ďalšia možnosť. Tá, o ktorej možno ani netušia, že ju majú. V tom autobuse je obrázok ich dieťatka. Čaká, kedy ho uvidí. V spojení s týmto autobusom pracuje celý podporný systém. V skratke  ďalšia možnosť.

Dave a jeho tím majú veľké nádeje. A tak to má byť. Prístup je až dych vyrážajúco jednoduchý a, ak môžeme počiatočné testovanie chápať ako náznak, nesmierne efektívny.

Bociany vyrazili do ulíc 13. marca. Medzitým spustili svoju web stránku SaveTheStorks.com za účelom získania peňazí, aby sa program mohol stať národným. Autobus Zachráňte bociany nie je lacný a aby mohol fungovať, sú potrební ľudia. Kým Dave a jeho tím rozbiehajú fungovanie v Dallase, Joe má za úlohu budovanie národného hnutia.

Predstava bocianieho autobusu v každom väčšom meste Ameriky by mala vyvolať úsmev na vašej tvári. Každý z týchto autobusov reprezentuje každoročne stovky zachránených životov.

Mal som možnosť stretnúť Davea a jeho skupinu. Bol som na palube bocianieho autobusu. A nikdy som nebol viac nadšený myšlienkou pro-life ako teraz.

Pravdepodobne reagujete rovnako ako ja. Asi si hovoríte: „Ako môžem pomôcť?“

Po prvé: rozšírte túto myšlienku. Použite Facebook,Twitter,Twitbook. Čokoľvek, aby ste sa s ľuďmi podelili o to, aké je to skvelé.

Po druhé: kliknite na SaveTheStorks.com a staňte sa dobrovoľníkom. Potrebujú každého - blogerov, umelcov, poradcov, aby sa zapojili do národného tímu dobrovoľníkov Zachráňte bociany. Akýkoľvek talent máte, Zachráňte bociany ho pravdepodobne potrebuje na pomoc so začatím bocianích programov a s ich rozšírením po celej krajine. Vy, áno, práve vy môžete byť súčasťou tohto hnutia od jeho začiatkov.

Po tretie: prispejte, ak môžete. Na pár dní si odoprite svoju kávu zo Starbucksu a za ušetrené peniaze si kúpte pohodové tričko Zachráňte bociany. Noste ho a povedzte ľuďom o tom, čo to znamená. Môžem vám potvrdiť, že budú zvedaví.

Dave, Daryl a ich pozoruhodný autobus vyrazili do ulíc Dallasu. Mesta, kde sa myšlienka práva na potrat zrodila. Ako rodená Dallasanka dúfam, že čo sa tu začalo, tu aj skončí. A nebola by som prekvapená, keby Zachráňte bociany boli hlavným faktorom pomáhajúcim Dallasu a celej krajine ukončiť potraty.

Kristen Walker