Katolícka škola vylúčila na dva dni žiaka za šírenie listu na podporu cudnosti

451
Jakub Betinský
Kultúra života

 

[autor: Pete Baklinski]

 

Ajax, Ontário, 5. marca 2012 (LifeSiteNews.com). Študent v poslednom ročníku katolíckej strednej školy v Ontáriu bol vo februári vylúčený, potom ako šíril list, ktorý obsahoval myšlienky ohľadne potreby väčšej cudnosti na jeho škole.  


„Skutočná príťažlivosť nevychádza z obliekania sa podľa poslednej módy, ani z toho, keď sa niekto sporo oblečie či keď si dá make-up, má peknú tvár alebo pekné telo,“ napísal Paul Gomille, 17 ročný študent, v jeho liste ku dňu sv. Valentína, ktorý adresoval všetkým ženám. List šíril počas obednej prestávky na strednej škole arcibiskupa Denisa O’Connora v Ajaxe, štát Ontário.

 

„Skutočná príťažlivosť vychádza z toho, že máte istú dôstojnosť,“ pokračuje. „Je založená na istom životnom štýle, na tom, keď je niekto pravdivý pred sebou samým, keď je sám sebou a cíti sa pohodlne vo vlastnej koži. Táto správa je pre všetky mladé ženy, či už počujú alebo nepočujú dnes môj hlas. Ste všetky krásne. Máte všetky vnútornú krásku a vonkajšiu krásu.“


Keď Gomille prvýkrát ukázal svoj list riaditeľke, pani Donne Modestovej, povedal, že bola „z neho nadšená“ a plánovala, že ho bude čítať počas najbližšej školskej rady. Zástupcovia školy, ktorí kontrolovali Gomillov list, mu ale povedali, že pred tým ako ho prečíta v ňom bude musieť urobiť niekoľko zmien.

 

Zástupcovia školy údajne namietali proti tej časti listu, kde Gomille naznačil komu bol určený.

 

„Ľudia, pre ktorých je tento list, sú mladé ženy tejto školy a tohto sveta. Obzvlášť je pre tie ženy, ktoré sú tiché, inteligentné, ktoré neohovárajú, pre tie, okolo ktorých sa chalani veľmi netočia, pre tie, ktoré sa neobliekajú vyzývavo, pre tie, ktoré by boli veľmi rady zamilované a pre tie, ktoré sú sklamané zo svojho zovňajšku, pretože jediné ženy, s ktorými sa môžu porovnať, sú tie, ktoré dala naša spoločnosť na piedestál. Toto posolstve je tiež pre tie z vás, ktoré sa možno považujete za tak zvane „protichodné“ súčasnej demografii, ktorú som práve opísal: odlišné od žien, ktoré sa obliekajú vyzývavo a od tých, ktoré idú s davom.“  

                                                                           

„Zástupcovia školy to vnímali, že niekoho odsudzujem,“ povedal Gomille pre CityTV.

 

Gomille odmietol svoj list zmeniť, čo vysvetlil tým, že úprava by oslabila jeho posolstvo. To malo za následok, že mal tento mladý muž zakázané prečítať svoju reč.

 

Ale Gomille, ktorý sa nenechal zastrašiť, ofotil pôvodnú verziu svojej reči a spolu s priateľmi porozdávali 136 kópii svojim spolužiakom v kafetérií počas obednej prestávky.

 

O niekoľko hodín bol Gomille predvolaný do riaditeľne a na dva dni bol vylúčený za „vzpieranie sa vedeniu“. Vylúčenie si odpykal 15. a 16. februára [2012].

 

Pokusy o kontaktovanie riaditeľky Modesteovej alebo Gomilla boli neúspešné.

 

Tento incident spustil národnú diskusiu. V ostrom editoriály na Toronto Star včera Heather Mallicková nazvala Gomilleho „mužom, ktorý chce [druhých] ovládať“ a jeho posolstvo označila za „nezmysel“. „Svoju radu si nechaj pre seba, kazateľ. Ver mi, dievčatám sa to na chalanovi páči,“ napísala.

 

Minulý piatok Matt Gurney v National Post uvažoval nad tým, čo bolo vlastne na Gomilleho odkaze ženám urážlivé.


„Pán Gomille má svoje názory, ktoré ale nie sú urážlivé, rasistické, sexistické, bigotné, homofóbne či dokonca nemiestne vyjadrené. Nemenuje žiadnych konkrétnych študentov, niekoho neobťažuje ani nešikanuje. Čo z toho, čo pán Gomille napísal by sme dokonca i v našej ére nulovej tolerancie označili za netolerantné? Jeho odkaz, trochu upravený, by mohol byť v skutočnosti použitý bez akéhokoľvek vyčnievania v brožúre Go Girls! na tému o sebaúcty.“

 

Dokonca i lezba Kathleen Wynne, ministerka komunálnych záležitostí Ontária, poznamenala v piatok na Twitteri, že si myslí, že „17 ročný Paul Gomille sa snaží začať na jeho strednej škole dôležitý diskusiu.“

 

Správy o Gomilleho vylúčení podnietili jeho spolužiakov, aby spustili protest na Tumblri, Twitteri a Facebooku. Petíciu „osloboďme Paula“ podpísalo viac ako 230 ľudí.

 

„Bol to veľmi dobre napísaný list, ktorý poukázal na to, že dievčatá sa nepotrebujú obliekať ako prostitútky, aby získali pozornosť chlapcov. [...] Niekoho vylúčia len preto, že chce byť gentleman,“ napísal jeden zo študentov na Tumblr.

 

Istý zdroj z Ajaxu povedal LifeSiteNews, že vedenie školy nechalo týchto študentov po škole a to iba za to, že o Gomillovom vylúčení hovorili s médiami.

 

Gomilleho rodičia sa chceli údajne na toho vylúčenie odvolať, čo vysvetlili tým že ich syn si nezaslúžil takýto tvrdý trest za šírenie pozitívneho odkazu.

 

„Napísal som to, pretože som na to mal inšpiráciu a cítil som, že to bolo posolstvo, ktoré bolo potrebné povedať,“ hovorí Gomille pre News Advertiser.

 

List mladým ženám, od Paula Gomilleho

14. február 2012

 

Mohli by ste mi na chvíľu venovať svoju pozornosť? Zaručujem vám, že nebudete ľutovať, že si vypočujete, čo vám mám povedať. Určite neoľutujete počuť niečo takého počas vášho života, hlavne ak je to od muža, ktorý si váži dôstojnosť. Ide o jednu myšlienku, ktorú som mal dlho blízko srdca a to i predtým ako médiami prešla tá kontroverzia ohľadne kiltov. Môj odraz nechce vôbec hovoriť priamo o tejto kontroverzii, ale chcem, aby išlo radšej o všeobecné vyhlásenie, ktoré sa bude týkať všetkých. Je to odkaz o vlastnostiach, na ktorých pri žene naozaj záleží a ktoré ju v skutočnosti robia príťažlivou. I keď sa táto reč v niečom dotkne toho, ako sa dnes ženy obliekajú a prezentujú, posolstvo tohto odznaku presahuje individuálne preferencie a pocity nátlaku vzhľadom na to, ako sa obliecť, a tiež presahuje koncept modernity. S istotou, ktorá vzbudzuje údiv, miery na samotnú podstatu ľudskosti ako takej. Ak si tento odkaz prečítate a nezískate z neho nič viac ako pocit rozhrešenia, dopustil som sa potom smrteľného hriechu – hriechu proti sme samému a hriechu proti vám.

 

Ľudia, pre ktorých je tento list, sú mladé ženy tejto školy a tohto sveta. Obzvlášť je pre tie ženy, ktoré sú tiché, inteligentné, ktoré neohovárajú, pre tie, okolo ktorých sa chalani veľmi netočia, pre tie, ktoré sa neobliekajú vyzývavo, pre tie, ktoré by boli veľmi rady zamilované a pre tie, ktoré sú sklamané zo svojho zovňajšku, pretože jediné ženy, s ktorými sa môžu porovnať, sú tie, ktoré dala naša spoločnosť na piedestál. Toto posolstve je tiež pre tie z vás, ktoré sa možno považujete za tak zvane „protichodné“ súčasnej demografii, ktorú som práve opísal: odlišné od žien, ktoré sa obliekajú vyzývavo a od tých, ktoré idú s davom.“  


Nemusíte sa obliekať alebo sa správať nejakým konkrétnym spôsobom, aby ste zapadli, cítila sa atraktívne či boli atraktívne. Ste oveľa príťažlivejšie ako si samy uvedomujete. Všetky z vás. Tým ale nechcem povedať, že by ste sa mali všetky oblievať do vyzývavých šiat. Nie, vôbec nie. Samozrejme, dievča, ktorá sa tak oblieka môže spôsobiť, že sa za ňou otočí niekoľko hláv a dostane pár komplimentov. Skutočná príťažlivosť nevychádza z obliekania sa podľa poslednej módy, ani z toho, keď sa niekto sporo oblečie či keď si dá make-up, má peknú tvár alebo pekné telo. Nie. Skutočná príťažlivosť vychádza z toho, že máte istú dôstojnosť. Je založená na istom životnom štýle, na tom, keď je niekto pravdivý pred sebou samým, keď je sám sebou a cíti sa pohodlne vo vlastnej koži. Táto správa je pre všetky mladé ženy, či už počujú alebo nepočujú dnes môj hlas. Ste všetky krásne. Máte všetky vnútornú krásku a vonkajšiu krásu.