Pápež chváli výskum dospelých kmeňových buniek

5,244
Kultúra života

November 15, 2011 (LifeSiteNews.com) – Na besede o medzinárodnej konferencii týkajúcej sa výskumu kmeňových buniek, ktorá sa nedávno konala vo Vatikáne, pápež Benedikt XVI. pochválil sľuby výskumu dospelých kmeňových buniek a uistil opozícu katolíckej cirkvi, že nejde o žiadnu formu výskumu, ktorá by viedla k ničeniu ľudského života.

"Potenciálny prínos výskumu dospelých kmeňových buniek je značný, otvára možnosti na liečbu chronických degeneratívnyh chorôb opravou zničeného tkaniva," komentoval pápež.

"Zlepšenie, ktoré takéto terapie sľubujú bude znamenať významný krok vpred v oblasti medicínskej vedy. Prinesie novú nádej pre všetkých chorých a ich rodiny."

Vedecký výskum ponúka "jedinečnú príležitosť preskúmať zázrak vesmíru, zložitosť prírody a príznačnú krásu života, vrátane toho ľudského. Avšak v jasnej kritike voči výskumu embryonálnych kmeňových buniek, existujú "hranice", ktoré sú prírodní vedci kompetentní určiť".

"Ak budú tieto hranice prekročené, nastane vážne riziko, že jedinečná dôstojnosť a nedotkuteľnosť ľudského života môže byť podriadená čisto praktickým dôvodom."

Tí, ktorí podporujú výskum embryonálnych kmeňových buniek ako potenciálneho zdroja lekárskej liečby robia "závažnú chybu, pretože popierajú neodcudziteľné právo na život každej ľudskej bytosti od počatia až po prirodzenú smrť," povedal pápež.

"Zničenie hoci len jedného ľudského života nemôže byť ospravedlnené z hľadiska prínosu úžitku, ktorý by prípadne mohol priniesť iným."

Vatikánska konferencia spojila niekoľko najvýznamnejších výskumníkov kmeňových buniek s cieľom riadiť tento odbor v snahe zamerať sa na výskum dospelých kmeňových buniek.

Konferencia sa konala v spolupráci s americkou spoločnosťou Neostem, ktorá sa zameriava práve na tento výskum. Vatikán do spoločnosti investoval 1 milión USD.