Demokrati blokujú návrh zákona republikánov o ochrane života detí, ktoré prežijú potrat

83
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Demokrati v Senáte blokujú už od polovice februára tohto roku návrh zákona republikánov, ktorý hrozí väzením tým lekárom, ktorí sa nepokúsia zachrániť život dieťaťu, ktoré sa počas potratu narodí živé. Aj keď bol pomer hlasov už vopred odsúdený k nezdaru, mala GOP („Grand Old Party“ – stará dobrá strana; republikáni) takto šancu apelovať na konzervatívnych voličov. Išlo o poslednú možnosť republikánov zaútočiť na tento problém a dostať demokratických tvorcov propotratových zákonov do nepríjemnej pozície.

Republikánsky senátor za štát Nebraska Ben Sasse, hlavný podporovateľ a jeden z tvorcov v úvode spomínaného zákona, apeloval na prítomných zákonodarcov obyčajným základným morálnym princípom: „Chcem sa spýtať každého jedného z mojich kolegov, či sme za, alebo proti infanticíde (vyvražďovanie detí)?!“

Oponenti sa vyjadrili, že takéto pôrody sú aj tak zriedkavé a že zákon, ktorý považuje zabitie novorodenca za trestný čin už existuje, takže spomínaný zákon nie je potrebný. Podľa nich ide len o sťaženie prístupu k potratom a o zastrašovanie lekárov, ktorí ich uskutočňujú; okrem toho sa potraty v neskorších mesiacoch tehotenstva vo všeobecnosti vyskytujú vtedy, keď sa predpokladá, že dieťa po pôrode neprežije. Demokratická senátorka za štát Washington Patty Murrayová, „odborníčka“ na oblasť zdravia povedala, že takýto zákon by ženu nútil akceptovať „opatrenie, ktoré by mohlo byť v priamom rozpore s jej hlboko osobným, často neuveriteľne bolestným okamihom jej života a to len preto, lebo politici vo Washingtone rozhodli, že ich presvedčenie je podstatnejšie, než to jej.“

Senátori hlasovali síce 53 ku 44 za Sasseho návrh zákona, no aj tak chýbalo práve 7 hlasov do 60, potrebných k ukončeniu zdržiavacej taktiky demokratov, ktorej cieľom je úplné vyradenie návrhu tohto zákona z prejednávania.

Demokratickí senátori Bob Casey z Pennsylvanie, Doug Jones z Alabamy a Joe Manchin zo Západnej Virginie boli jedinými zákonodarcami, ktorí sa neriadili líniou strany a hlasovali podľa svedomia. Pár tuctov domácich republikánov pod vedením Kevina McCarthyho z Kalifornie sa zdržiavalo počas hlasovania na pôde Senátu, presne ako to urobili demokrati v januári počas rozhodujúceho hlasovania o ukončení činnosti vlády. Republikáni vtedy prehlasovali senát v pomere 53 ku 47.

Prezident Donald Trump zareagoval na výsledky hlasovania počas svojej cesty na sumit s severokórejským lídrom Kim Jong Unom vo Vietname takto: „Toto hlasovanie vojde do dejín Kongresu ako jedno z najšokujúcejších vôbec. Ak by sme sa mali zhodnúť na jednej jedinej veci, mala by to byť ochrana života nevinných bábätiek.“

Podľa Guttmacher Institute, ktorý podporuje právo na potrat, sa po 21. týždni tehotenstva vyskytne asi 1% zo všetkých potratov. Potraty počas posledných týždňov sú ešte zriedkavejšie. Lekári a skupiny, obhajujúce právo na potrat, hovoria, že je extrémne nezvyčajné aby sa počas takého potratu dieťa narodilo živé, pretože potrat sa robí u ťažko postihnutých a u detí, ktoré by po narodení neprežili. V takýchto prípadoch sa rodiny niekedy rozhodnú, že chcú s takým dieťaťom stráviť čas, kým nezomrie. „Deje sa to iba v prípadoch, u ktorých vieme, že dieťa napokon neprežije a rozhodne sa preto tak, aby sa zabezpečila príslušná starostlivosť“ o dieťa, s ktorým chcú rodičia ešte zotrvať, povedala Dr. Colleen McNicholasová z Amerického kolégia gynekológov a pôrodníkov.

Lekárom, ktorí nedodržia tieto požiadavky, alebo personálu, ktorý toto nedodržiavanie nenahlási, hrozí finančná pokuta a až 5 rokov väzenia. Lekárom, ktorí úmyselne zavraždia dieťa, ktoré napriek všetkému prežije potrat, hrozí trestné stíhanie podľa federálnych zákonov za vraždu – potenciálne môže ísť aj o trest smrti alebo o doživotné odňatie slobody.

Republikáni v demokratickej snemovni plánujú presadiť podobné hlasovanie o tomto zákone aj túto jar. Chcú použiť zriedkavú taktiku – petíciu, vyžadujúcu podpisy väčšiny členov snemovne, ak má uspieť. U GOP sa očakáva, že u 20-tich demokratov, ktorých podporu potrebujú, neuspejú.

Republikáni sa horlivo snažia dostať demokratických kongresmanov zo zatiaľ nerozhodných štátov do neľahkej politickej pozície, poukazujúc na problémy, ktoré sa v spomínanej súvislosti s týmto zákonom vyskytli už skôr v tomto roku vo Virginii a v New Yorku. Demokratický guvernér štátu Virginia Ralph Northam, detský neurológ, sa v januári kladne vyjadril o legislatíve štátu zjednodušiť obmedzenia pre potraty v neskoršom štádiu tehotenstva. Uviedol, že „diskusia by prebiehala“ medzi lekárom a rodinou o tom, čo urobiť, ak sa narodí dieťa ťažko postihnuté alebo neschopné samostatného života. Northam od istej doby čelí tlaku rezignovať kvôli rasistickej fotografii, ktorá sa objavila v jeho školskej ročenke v roku 1984 počas štúdia medicíny.

Prezident Trump kritizuje nový zákon o potrate v New Yorku, ktorý dovoľuje potrat životaschopného plodu po 24. týždni tehotenstva ak je ohrozený život matky; zákon kodifikuje podmienky, špecifikované nariadeniami Najvyššieho súdu USA.