Vatikán ohlásil laicizáciu bývalého kardinála Theodora McCarricka

418
Milko Kostovič
Neutral

Chýry z ostatných týždňov boli potvrdené. Vatikán dnes oznámil, že bývalý kardinál Theodore McCarrick, ktorý stojí v centre krízy sexuálneho zneužívania duchovenstva, prišiel o svoje kňazské postavenie. K rozhodnutiu došlo po vyšetrovaní obvinení z dlhodobého zneužívania kňazov, seminaristov a maloletých.

Keď sa vyberie ako disciplinárne opatrenie, laicizácia sa považuje za jednu z najťažších foriem trestu pre tých, ktorí prijali Svätý rád; z pohľadu McCarrickovho postavenia ide o bezprecedentný krok v moderných dejinách. 

Vo vyhlásení, ktoré dnes ráno vydalo tlačové oddelenie Svätej stolice, bolo oznámené, že Kongregácia pre náuku viery "vydala dekrét, v ktorom uznáva Theodora Edgara McCarricka, emeritného arcibiskupa vo Washingtone DC, za vinného z nasledujúcich deliktov, keď bol členom duchovenstva: obťažovanie pri Sviatosti vyznania a hriechy proti šiestemu prikázaniu s maloletými a s dospelými, s priťažujúcim faktorom zneužitia moci." Kvôli týmto zisteniam "mu Kongregácia udelila trest prepustenia z kňazského stavu." Rozhodnutie bolo podľa spravodaja Svätej stolice oznámené McCarrickovi včera 15. februára 2019. Podľa vyhlásenia "Svätý Otec uznal konečnú povahu tohto rozhodnutia vykonaného v súlade so zákonom, znemožňujúc ďalšie odvolanie." Inými slovami, rozhodnutie nepodlieha odvolaniu.

Začiatkom tohto týždňa informovala Katolícka spravodajská agentúra (CNA), že podľa zdrojov blízkych McCarrickovi, McCarrick disponuje "súkromnými prostriedkami" finančnej podpory a "nikdy nedostával plat, ani dôchodok zo žiadnej z troch diecéz, ktoré viedol." Ak je finančne sebestačný, mohol to byť faktor pri rozhodovaní Kongregácie o náuke viery, aby ho zbavili kňazského stavu. Podľa agentúry CNA "sú duchovní delikventi v pokročilom veku alebo v zlom zdravotnom stave ponechaní v kajúcnom pridelení, uznávajúc, že by inak nemali žiadne prostriedky podpory."

Na druhej strane však "keby bolo známe, že McCarrick je schopný zabezpečiť si vlastný život mimo cirkevnej podpory, mohlo by to zavážiť proti nemu pri akejkoľvek úvahe o jeho treste laicizácie."

Laicizácia tiež znamená, že McCarrick už nebude nosiť žiadny cirkevný titul, ani zastávať žiadny úrad. Zároveň to tiež znamená, že už nebude môcť legitímne vykonávať kňazské právomoci. Už nebude môcť kázať, učiť na seminári, nosiť kňazský odev alebo kázať omšu alebo podávať sviatosti. Pretože sviatosť Svätého rádu patrí medzi tie, ktoré zanechávajú nezmazateľnú povahu na duši príjemcu, navždy si ponechá sviatostné právomoci kňazstva, hoci ich nebude môcť použiť okrem núdzových výnimiek. 

Ako laicizovanému biskupovi mu bude s najväčšou pravdepodobnosťou odopretý pohreb v katedrále sv. Matúša Apoštola vo Washingtone D.C., kde naposledy pôsobil ako biskup.

Degradovaný na laika a zbavený všetkých úradov, 88-ročný bývalý prelát - donedávna jeden z najmocnejších kardinálov v Katolíckej cirkvi - bude formálne známy len ako "pán McCarrick". 

V čase tejto správy nemáme dodatočné informácie o tom, či bude ďalej žiť v kláštore v Kansase, kde má v súčasnosti bydlisko, alebo či bude nútený si hľadať iné ubytovanie.