20-5.jpg

Blaha rozobral diplomovú prácu Moniky Tódovej. “Je na úrovni iskričkového sľubu a nie vedeckej práce. Tódová by mala vrátiť titul a odísť z verejného života.”

1,186
Neutral

Rev opozičných politikov ohľadom diplomovej práce Andreja Danka neutícha. Najviac sa však ozývajú ľudia, ktorí by naopak mali najviac mlčať. Buď preto, že ani nevedia, čo to diplomová práca je, keďže sami vysokú školu nemajú, alebo preto, že ich diplomovka je podstatne horšia ako Dankova.

Na jedného z kriklúňov si posvietil vysokoškolsky pedagóg Ľuboš Blaha, ktorému prešlo cez ruky množstvo diplomoviek. To, čo našiel v diplomovej práci Moniky Tódovej, ho údajne úplne odrovnalo. Oponentkou Tódovej diplomovky bola pani Zuzana Wienk z mimovládnej organizácie Aliancia fair play, ktorá v tom čase nemala titul PhD, a tak nemala právo robiť oponentku Tódovej práce, čiže išlo o podvod.

Blaha ďalej odhalil, že v práci Moniky Tódovej nie je použitá žiadna relevantná vedecká metóda, žiadna komparácia, žiadna analýza, žiaden prieskum. Absolútne nič.

„Je to na úrovni šiestaka základnej školy. Monika Tódová použila iba tri odborné knižky s výhovorkou, že iné nenašla. Ja som sa pozrel, aké knižky boli v tom čase k dispozícií a narátal som 30 titulov. Teoretická časť má celých šesť a pol strany a v nich použila tri knižky a z nich tri strany. To znamená že Monika Tódová napísala teoretickú časť svojej práce na základe troch prečítaných strán. Cieľ práce Moniky Tódovej je dokázať, že na Slovensku neexistuje investigatívna žurnalistika. Pripomínam, že vzápätí Tódová píše, že autorka tejto práce – Monika Tódová – pracuje ako novinárka v denníku SME a vo svojej 5 ročnej praxi sa pokúsila odhaliť súvislosti, ktoré získala pomocou investigatívnej žurnalistiky. Čiže Monika Tódová používa investigatívnu žurnalistiku, aby dokázala v diplomovke, že neexistuje. Toto sa zapíše do dejín humoru.“

Blaha si všíma, že Tódová na viacerých miestach nedodržiava citačnú normu, teda kradne cudzí text, čomu sa hovorí plagiátorstvo.

„Tódová v práci píše úplné banality, ako má vyzerať investigatívny novinár. Má byť spravodlivý, neskorumpovaný, odvážny, nezlomný… Prepáčte, ale toto je na úrovni iskričkového sľubu a nie vedeckej práce. Ak už niekoho vo svojej práci Monika Tódová cituje, tak sú to jej kolegovia z redakcie SME.

Napríklad pán Krpelan, dnes hovorca prezidenta Kisku, ktorý v roku 2006 získal byt od mesta Bratislava za celých 1694 eur. Ale o tom pani „investigatívka“ Tódová samozrejme nepísala.

Väčšinu práce Moniky Tódovej tvorí opis politických káuz z 90. rokov, ktoré nemajú žiadnu argumentačnú líniu a autorka to tam proste hádže, ako keď psíček a mačička varili tortu. Nemá to žiadnu koherenciu, žiaden zmysel, žiadnu vedecku hodnotu. Na strane 36 sa autorka vybúri na Mečiarovi bez akejkoľvek vedeckej, politologickej, či historickej analýzy.“

Blahovi sa tiež páčilo, keď Monika Tódová hodnotila nezávislosť jednotlivých médií. V tejto jej malej súťaži vyhral jej zamestnávateľ. Z printových médií je vraj najviac odolný voči ekonomickým a politickým vplyvom.

„Prejdime k záveru tejto práce. Ten je rovnako katastrofálny, ako celá diplomovka. Pani Tódová miesto toho, aby tam napísala, že dospela k takým a takým záverom na základe takých a takých vedeckých metód, spustila litánie na Alianciu fair play. To je tá mimovládka, ktorej predsedkyňa Zuzana Wienk bola oponentkou práce Moniky Tódovej.”

“Je absurdné, akým spôsobom sa na Slovensku rozdávajú tituly,” uzatvára Blaha a konštatuje: “Môžem dať Monike Tódovej iba jednu radu. Na základe zistených informácií, by mala jednoznačne vrátiť svoj titul a odísť z verejného života.“