IMG_3316.jpg

Podľa Beblavého je návrh, aby KBS mohla pripomienkovať zákony, "nesprávny a nesystémový"

240
Kultúra smrti

Politici sa nedávno začali zaoberať otázkou, či by Konferencia biskupov Slovenska mala mať právo zapájať sa do pripomienkového konanie k jednotlivým zákonom. Podľa hlavného predstaviteľa opozičnej mimoparlamentnej strany Spolu, Miroslava Beblavého, by takýto posun nebol správny.

Beblavý konštatuje, že v ostatných týždňoch sa rozpútala prudká diskusia o tom, či Konferencia biskupov má získať právo pripomienkovať vládne materiály.

Nezaradený poslanec, ktorý je členom mimoparlamentného zoskupenia Spolu na Facebooku napísal, že ako autor súčasného systému pripomienkovania z obdobia rokov 2000-2001 v rámci auditu štátnej správy Dzurindovej vlády sa “zásadne podieľal” na zmene systému pripomienkovania. “Dovtedy ministerstvá posielali materiály na pripomienkovanie podľa ľubovôle a nič nebolo verejné…”

“Zaviedli sme tri pravidlá: Všetko musí ísť na internet, aby to každý mohol čítať a pripomienkovať; O pripomienkach musia štátne orgány rokovať len s kľúčovými organizáciami štátu a verejnej správy (ministerstvá, ostatné ústredné orgány štátnej správy a pod…), pretože tie majú mandát od voličov a sú súčasťou rozhodovacieho aparátu, ktorý sa zodpovedá občanom priamo; O pripomienkach všetkých ostatných (ľudí, mimovládok, podnikov…) musia štátne orgány rokovať, ak ich podporí aspoň 500 ľudí – aby sa garantovalo, že hlas ľudu má nárok byť vypočutý. Zároveň štátne orgány môžu rokovať aj pri nižšom počte, ale je to na nich.”

Tento systém funguje podľa Miroslava Beblavého už takmer 20 rokov vynikajúco. “Všetci sú si rovní, každý má rovnaké práva a zároveň sa štátne orgány nezaplavujú stovkami zbytočných pripomienok.”

“Ak ste niekedy podpisovali hromadnú pripomienku, aby sa dosiahlo 500 podpisov a ministerstvo sa muselo zaoberať názorom zdola, je to vďaka tomu, že sme to s Jožom Tokošom a Edom Žitňanským vymysleli a vďaka Ivanovi Miklošovi presadili,” spomína si Beblavý.

“Preto požiadavka KBS, aby sa oni zaradili do zoznamu tých, s ktorými musia štátne orgány rokovať, je nesystémová a symbolicky nesprávna.”

Nie je to však podľa neho “žiadny megaprúser”, pretože z toho vyplýva len právo na stretnutie, nie na prijatie pripomienky. “Ale narušuje to rovnosť medzi občanmi a inštitúciami, ktorú sme zaviedli.”

“Pre úplnosť – takúto výhodu si už z nepochopiteľných dôvodov vybojoval Zväz priemyslu,” dodal poslanec Beblavý.