7-26.jpg

Iniciatíva Zastavme hazard: Poslanci NRSR by mali prehodnotiť zákon o hazarde

84
Kultúra života

Členovia Iniciatívy Zastavme hazard vyzvali poslancov Národnej rady (NR) SR, aby prehodnotili novelu zákona o hazardných hrách. Tú ešte v utorok (29. 1.) opätovne schválil parlament po tom, ako ju prezident SR Andrej Kiska vetoval.

“Tento zákon nerieši problémy, ktoré hazardné hry spôsobujú. Privatizácia online hazardu nepomôže hráčom ani ich rodinám, nezabráni hre mladistvých, akurát prinesie niekoľkým podnikateľom rozprávkové zisky,” uviedol člen iniciatívy Michal Svetko.

Podľa Iniciatívy Zastavme hazard zákon zavádza “kozmetické úpravy”, ktoré obciam umožnia presťahovať herne, ktoré sú v blízkosti škôl. Zákon však podľa názoru jej členov nerieši “reálne problémy” miest a obcí, ktoré majú herne na sídliskách, v centre miest, pri autobusových a železničných staniciach či majú nakopené viaceré herne na jednej ulici.

Iniciatíva preto napríklad navrhuje, aby sa zakázala reklama na hazard. Žiada tiež umožniť prevádzkovanie online hazardných hier len spoločnostiam so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu. Rovnako mieni, že stavu pomôže aj prijať povinnú registráciu hráčov s povinnými sebaobmedzujúcimi opatreniami, a to pre hráčov v herniach, kasínach a na internete, ako aj pre hráčov stávkových a lotériových hier.