08-3.jpg

EÚ pritvrdzuje v boji proti „dezinformáciám“. Vytvára medzinárodnú skupinu cenzorov

205
Kultúra smrti

Európska únia sa chystá ešte pritvrdiť a zintenzívniť svoj boj proti dezinformáciám, rozumej alternatívnym informáciám a informáciám z iných ako západných zdrojov. Jedným z opatrení je aj vytvorenie medzinárodnej skupiny, ktorá bude v rámci EÚ overovať „fakty“, čo možno prirovnať k malému ministerstvu pravdy EÚ.

Ako uvádza najnovšia správa EK s názvom Boj proti dezinformáciám na internete, ktorá je súčasťou Akčného plánu EÚ proti dezinformáciám, „dezinformácie nahlodávajú dôveru v inštitúcie a v digitálne i tradičné médiá a poškodzujú naše demokratické zriadenie, pretože znižujú schopnosť občanov rozhodovať sa na základe pravdivých informácií. Dezinformácie tiež často podporujú radikálne a extrémistické názory a činnosti.“

A celý Akčný plán EÚ6 proti dezinformáciám stojí na 4 hlavných pilieroch – zlepšiť schopnosť svojich orgánov dezinformácie odhaľovať, zladiť reakcie členských štátov EU na dezinformácie, motivovať súkromný sektor v jeho boji proti dezinformáciám a zvyšovať povedomie spoločnosti o povahe dezinformácií. Eurokomisia dala okrem toho internetovým gigantom ako Google, Facebook, Microsoft, Mozilla, Twitter atď podpísať kódex pravidiel boja proti dezinformáciám, na základe ktorého sa majú vysporadúvať s dezinformáciami a predostierať EU pravidelnú správu o týchto činnostiach.

A všetko toto sa začína pritvrdzovať práve s blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu, čo byrokrati ani nijako neskrývajú. A tak môžeme s kľudom povedať, že eurobyrokrati nás takouto cenzúrou a zásahmi do slobody šírenia informácií a názorov dostávajú nielen do novodobej totality, ale s plným nasadením sami pracujú na ovplyvňovaní eurovolieb vo svoj prospech. A v utorok sa to opäť potvrdilo, keď úrady EU opäť varovali popredné technologické spoločnosti vrátane Facebooku, Google a Twitteru, že potrebujú pred nadchádzajúcimi voľbami do Europarlamentu viac bojovať proti „dezinformáciám“ a ak v tomto boji nezvýšia svoje tempo, môžu zo strany EU čeliť reguláciám.

Kto tu teda ovplyvňuje voľby do Europarlamentu – nejaká vymyslená „ruská propaganda“ a „dezinformácie“, či eurohujeri snažiaci sa za každú cenu zachrániť si súčasnú podobu EU? No nejaká cenzúra už krachujúcu EU a jej od reality odtrhnutých byrokratov a eurohujerov aj tak nezachráni, pretože nič choré neprežije večne. A podobne ako ďalšie ríše a nadnárodné spolky, padne nakoniec aj tento. Svedčí o tom stále viac indícií. V úpadku je totiž takmer každá oblasť EU – od ekonomickej, cez politickú až po morálnu…

Martin Bago