17-12.jpg

Liberálna SaS namieta, aby katolícki biskupi boli účastníkom pripomienkového konania

277
Kultúra smrti

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) pokladá za pokrytecké, keď vláda Petra Pellegriniho, prešpikovaná korupčnými škandálmi, podvodmi a amorálnosťou, sa ide líškať katolíckej cirkvi na Slovensku, informuje Róbert Buček hovorca SaS.

„Presne v tomto kontexte vidíme návrh ministra spravodlivosti Gábora Gála, aby Konferencia biskupov Slovenska bola takpovediac oficiálnym účastníkom pripomienkového konania. Pokrytectvo tejto vlády zašlo tak ďaleko, že celkom zabudla na to, že Ústava SR definuje Slovenskú republiku ako demokratický právny štát, ktorý sa ‚neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo‘,“ tvrdí predsedníčka poslaneckého klubu SaS a tímlíderka strany pre osobné slobody Natália Blahová.

Túto ústavnú deklaráciu treba podľa liberálov čítať tak, že štát sa voči každej registrovanej cirkvi správa rovnako, žiadnu nevyvyšuje nad ostatné a ani žiadnu nediskriminuje.

„Vzhľadom na to, že pripomienkové konanie je otvorený proces každému, teda aj cirkvám, návrh ministra spravodlivosti Gábora Gála, sa nedá čítať inak ako poskytnutie výhody výhradne katolíckej cirkvi. Táto výhoda v symbolickej rovine znamená, že sa Slovenská republika viaže na náboženstvo, reprezentované katolíckou cirkvou,“ uviedla poslankyňa NR SR za SaS Zuzana Zimenová.

Strana SaS je proti, a preto dôrazne žiada ministra Gábora Gála a vládu, aby aj v tomto konkrétnom prípade postupovali rovnako voči ostatným registrovaným cirkvám, a to bez ohľadu na to, že sú početne menšie ako katolícka cirkev. „

Ak vláda usúdila, že súčasťou oficiálneho okruhu subjektov pripomienkového konania má byť KBS, potom nech sú doňho pridané aj ostatné registrované cirkvi,“ uzavreli liberáli.