27-15.jpg

Múzeum po protestoch stiahne ukrižovaného maskota McDonalds

581
Kultúra smrti

Múzeum v severoizraelskej Haife po sérií protestov stiahne zo svojej výstavy plastiku zobrazujúcu ukrižovaného maskota siete reštaurácií McDonalds. Informovala o tom agentúra Reuters.

Socha Ukrižovaného maskota McDonalds – klauna Ronalda McDonalda – v životnej veľkosti nazvaná McJesus je súčasťou výstavy nazvanej “Svätý tovar” (Sacred Goods), ktorú vytvoril fínsky umelec Jani Leinonen. Medzi vystavovanými dielami sú napríklad aj Panna Mária a Ježiš v podobe bábiky Barbie a jej partnera Kena.

Odpor proti ukrižovanému maskotovi podľa AP na krátky čas spojil menšinu izraelských arabských kresťanov a populistickú izraelskú ministerku kultúry Miri Regevovú.

Primátorka mesta Haifa Einat Kališová Rotemová vo štvrtok potvrdila, že kontroverzná socha McJesus bude z výstavy odstránená. Na Twitteri vyjadrila ľútosť nad rozrušením, ktorú umelecké dielo spôsobilo kresťanskej komunite a aj nad psychickou ujmou a sprievodným násilím. Sochu majú vrátiť naspäť do fínskeho múzea, odkiaľ bola zapožičaná.

Protesty prerástli až do násilia. Polícia v tejto súvislosti zatkla jedného muža a pátrala po ďalších dvoch osobách, ktoré na múzeum v Haife hádzali zápalné bomby.

Zástupcovia cirkvi v pondelok v súvislosti s plastikou McJesus podali sťažnosť na okresnom súde v Haife.