"Ježiš je Božím Synom" - Trump vracia Vianociam ich podstatu: Ježiša Krista

251
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Pre prípad, že by ste to prepásli – čo sa zrejme aj stalo, keďže kristofobickí strážcovia našej demokracie to v mainstreamových médiách ignorovali – uvádzame Vianočný pozdrav a blahoželanie prezidenta USA Donalda Trumpa a prvej dámy z Bieleho domu. Venujte tejto správe aspoň chvíľu ešte predtým než ju odmietnete ako ďalšie politické divadlo. 

V prvom rade treba povedať, že prezident Trump nie je katolík, čím nám padá z pliec veľké bremeno nutnosti prečesávať celú túto záležitosť hustým teologickým ´hrebeňom´ aby sme videli, či všetko korešponduje so Sumou teologickou. Donalda Trumpa si nikdy nikto nepomýlil s teológom, a zrejme si ani nikdy nepomýli. Ide o obyčajné blahoželanie k Vianociam od človeka, ktorý väčšinu svojho života v dospelosti prinajlepšom počúval lídrov ´pravého náboženstva´, ktorí mu rozprávali o modernistických nezmysloch. Tentoraz nie je reč o arcibiskupovi Fultonovi Sheenovi, ale o prezidentovi USA, ktorý uznáva skutočnosť „narodenia Ježiša Krista“ za stále „aktuálnu udalosť, ktorá sa odohrala pred 2000 rokmi.“

Tieto slová počúvame tri roky po tom, čo Obama oficiálne „premenoval“ vianočný stromček na „sviatočný strom“; 28. novembra 2018 prezident Trump z parku Ellipse pred Bielym domom povedal svetu, že Ježiš je Božím Synom:

„Všetkým kresťanom v našom národe a na celom svete – táto požehnaná doba začala pred 2000 rokmi, keď sa narodil Ježiš Kristus. Anjel povedal pastierom, ktorí bdeli pri svojich stádach: „Nebojte sa! Zvestujem vám veľkú radosť, ktorá bude patriť všetkým ľuďom: Dnes sa vám v Dávidovom meste narodil Spasiteľ, Kristus Pán.“  V Betleheme držali Mária s Jozefom na svojich rukách Božieho Syna; Svetlo sveta; a skrze Neho prísľub večnej spásy.“

Po podobných príhovoroch sa so železnou pravidelnosťou objavujú nevyhnutné námietky; nebolo to inak ani teraz: „Ani slovo čo hovorí nemyslí Trump úprimne!“ Možno. Ako to však chcú dotyční dokázať? Jeho kritici môžu prinajlepšom povedať, že vzhľadom na jeho minulosť je to nepravdepodobné. Trump to teda nemusí myslieť úprimne, ale na druhej strane môže. Nie je isté ani jedno, ani druhé. Ľavičiarski ´pomätenci´ sú určite presvedčení, že to myslí úprimne a kdesi teraz rozbíjajú svoje drahé hrnčeky zo Starbucks v presvedčení, že Trump je pro-life kresťanom. Neviem čo by sme z toho mali, keby sme im všetci mali dokazovať, že sa mýlia. Nie je zábavnejšie nechať ľavičiarov bedákať nad tým, že Biely dom uznáva Dieťa Ježiša za Božieho Syna? Úprimne povedané, nemám potuchy čo motivuje tradičných katolíckych protitrumpovcov. Aj keby Trump hneď nemyslel ani slovo z toho, čo povedal, vážne, nič to nemení na veci, že vyšiel pred ľudí a povedal to. Boli by snáď radšej, keby vyšiel a povedal, že neverí, že Ježiš je Božím Synom?

Zvyknem si na tento štýl prezidentovej neúprimnosti (ak to tak naozaj je), ktorá rozohreje srdcia kresťanov a pripomenie celému svetu, Koho narodeniny oslavujeme každý rok 25. decembra.

Zvyknem si na tento štýl prezidentovej neúprimnosti (ak to tak naozaj je), ktorá rozzúri všetkých „správnych“ ľudí, to jest kristofóbov, Sorosove obdivovateľky, Clintonove kukučie hniezdo – celý húf ľavičiarskych patrónov vo „výčape“, známom ako Demokratická strana.

Líder najmocnejšej krajiny sveta uznáva Ježiša Krista ako Božieho Syna. Nesvedčí to o niečom? Podľa mňa áno, alebo by aspoň malo. A aj keby Trump len „hral s Božou kartou“, nezískajú kresťania predsa len niečo aj v politickej oblasti, keď prezident USA vzdá verejne česť Ježišovi Kristovi vo Vianočnom období?