20181003T1239-20950-CNS-POPE-SYNOD-BEGINS.jpg

Pred diskusiou o celibáte vyzýva kardinál Marx na zmenu v tradícii

214
Milko Kostovič
Neutral

Nemecký kardinál Reinhard Marx z Mníchova a Freisingu vyzval na zmenu dlhotrvajúcej cirkevnej tradície. Jeho výzva prišla v čase, keď sa Nemecká biskupská konferencia pripravuje na debatu o preskúmaní otázky kňazských celibátov. 

Vo svojej kázni na novoročnej omši v katedrále Panny Márie v Mníchove kardinál Marx povedal, že Cirkev musí "vo svetle neúspechu", ktoré obklopuje krízu sexuálneho zneužívania duchovných, pozmeniť tradíciu v reakcii na meniace sa moderné časy.

"Verím, že nastala hodina, aby sme sa hlboko zaviazali k otvoreniu cesty Cirkvi k obnove a reforme," povedal kardinál Marx podľa textu kázne zverejnenom na stránke diecézy. "Kvôli evolúcii v spoločnosti a požiadavkám doby jasne vnímame úlohy a naliehavú potrebu zmeny."

Kardinál, ktorý je predsedom Nemeckej biskupskej konferencie, uviedol, že súčasné opatrenia na riešenie sexuálneho zneužívania nestačia bez prispôsobenia cirkevného učenia. "Áno, záleží na rozvoji, zlepšovaní, prevencii a nezávislom posúdení -  ale je potrebné aj viac," povedal.

"Som si istý, že veľký impulz obnovy z Druhého vatikánskeho koncilu nie je skutočne rozvíjaný a pochopený v jeho hĺbke. Musíme na tom ďalej pracovať," povedal. "Vyžadujú sa ďalšie úpravy cirkevného učenia."

Kardinálove vyhlásenia sa zhodujú s plánmi otvorene diskutovať o otázke celibátu na jarnom stretnutí stálej rady Nemeckej konferencie biskupov. Biskupi povedali, že workshop na stretnutí je priamou odpoveďou na krízu spojenú so zneužívaním. 

Nemeckí biskupi majú v pláne pozvať niekoľko cirkevných a sekulárnych odborníkov z rôznych odborov, aby analyzovali celibát. Deje sa to napriek výzve Vatikánu smerom k Americkej konferencii katolíckych biskupov, aby v novembri nehlasovali o niekoľkých návrhoch na riešenie krízy súvisiacej so sexuálnym zneužívaním, pretože Vatikán mal nedostatok času na štúdium návrhov a možných konfliktov s cirkevným právom. 

Tlak na ukončenie povinného kňazského celibátu vzrástol v Nemecku po obnovení škandálu sexuálneho zneužívania v minulom roku. História a účel kňazského celibátu je teraz v Nemecku mimoriadne spochybňovanou témou, keďže sexuálna sloboda je základným princípom modernej nemeckej kultúry.

Pobočky sekulárnych médií obhajujú zrušenie celibátu keď hovoria, že je to už zastaraná prax. Nemeckí katolíci sa taktiež stali skeptickými voči celibátu kvôli obrovskému vplyvu Protestantizmu na kresťanstvo v krajine. Vlani v novembri hlasovala laická Centrálna rada nemeckých katolíkov veľkou väčšinou v prospech zrušenia povinného celibátu pre kňazov.

"Pravda nie je konečná. Dokážeme ju hlbšie rozpoznať na spoločnej ceste Cirkvi," povedal kardinál Marx vo svojej kázni. Povedal, že v otázkach prijme nové postoje, pretože je to jeho "povinnosť ako kňaza a biskupa"

Dodal, že Katolíci musia "opustiť kategórie ako ľavica a pravica, liberalizmus a konzervativizmus a musia sa sústrediť na cestu evanjelia v konkrétnom časovom okamihu."

"Obráťte sa k novému mysleniu. Toto myslenie je  dôležité na konci roka a na začiatku nového roka - nie je to let do rétoriky minulosti," povedal.

"Je prirodzené, že sme súčasťou veľkej tradície - ale toto nie je kompletná tradícia. Je to cesta do budúcnosti."

Kardinál Marx na záver uviedol, že rok 2019 bude v Cirkvi v znamení "nepokojov a odporu" kvôli akýmkoľvek navrhovaným zmenám v cirkevnej tradícii, "ale toto nové myslenie je potrebné."