57-1.jpg

Vo viedenskom kostole napadli a zviazali piatich mníchov

727
Kultúra smrti

Päť mníchov utrpelo zranenia, vrátane jedného vážneho, pri lúpeži v kláštornom kostole na predmestí Viedne. Vo štvrtok o tom vo vyhlásení informovala rakúska polícia.

 

Dvaja podozriví prepadli kostol na severnom viedenskom predmestí Floridsdorf okolo 13.30 h, zviazali mníchov a niekoľko hodín ich zadržiavali, potom z miesta činu ušli.

Polícia ich našla spútaných jedného o druhého až po troch hodinách od útoku, ku ktorému došlo okolo pol druhej poobede v kostole vo viedenskej mestskej časti Floridsdorf. Obete lúpeže našli policajti o 16.17 h, uviedla tlačová agentúra AFP.

Napadnutí mnísi sú vo veku od 56 do 68 rokov.

“Zatiaľ vieme, že najmenej jeden z podozrivých žiadal peňažnú hotovosť a cennosti. Presný motív zločinu nie je ešte známy. Ale vylučujeme prípadný teroristický motív,” vysvetlila polícia a dodala, že spustila rozsiahlu pátraciu akciu s cieľom zatknúť podozrivých.

Útočníci, ktorí mali podľa rakúskej polície “cudzí prízvuk”, napadli najskôr len najstaršieho z mníchov, ostatní štyria mu prišli na pomoc, no páchatelia ich aj tak všetkých premohli.

Pri inom incidente museli úrady vo štvrtok už skôr po vyhrážke bombou evakuovať viedenský Dóm svätého Štefana, ale o hodinu ho znovu otvorili, keďže žiadna bomba sa nenašla.