37.jpg

Kňaza v Belgicku odsúdili, pretože neprezradil spovedné tajomstvo

1,103
Kultúra smrti

Súd v Belgicku rozhodol, že spovedné tajomstvo nie je dôvodom, aby kňaz mlčal, ak sa dozvie o úmysloch spovedníka spáchať samovraždu. Rímskokatolíckeho kňaza preto súd odsúdil na podmienečný trest väzenia.

Podľa agentúry Reuters, súd v belgickom meste Bruggy riešil prípad kňaza Alexandra Stroobandta, ktorému sa istý muž bojujúci s depresiou vyznal, že pomýšľa na samovraždu.

Po smrti sa mužova manželka dopočula, že muž kontaktoval kňaza, a tak podala sťažnosť na prokurátora, ktorý bol toho názoru, že všetci bez výnimky museli v prípade núdze pomôcť.

Súd dal navyše Stroobandtovi trest odňatia slobody na jeden mesiac a nariadil zaplatiť mužovej manželke-vdove symbolické euro za škody. Kňazov advokát Jan Leysen uviedol, že sa plánuje odvolať argumentujúc tým, že spovedné tajomstvo je skutočne nadradené, aj keď by malo ísť o uvedený prípad.

Belgický web vrt.be taktiež poukazuje na to, že v rímskokatolíckej cirkvi má kňaz povinnosť dodržiavať spovedné tajomstvo.

Podľa vyjadrenia manželky mal kňaz zavolať aj jej, aby vedela, o čo ide. Podľa sudcu bol teda nedbalý a mal upovedomiť aj iných, keďže v tomto prípade šlo o výnimočnú situáciu.