gay.jpg

Takmer 50-ročný gay zo Singapuru vyhral súd a môže si adoptovať dievčatko

191
Kultúra smrti

Singapurčan – gay uspel na odvolávacom súde, ktorý rozhodol, že si môže adoptovať dieťa. Dievčatko sa narodilo náhradnej matke umelým oplodnením. Súdne rozhodnutie prichádza aj napriek nezákonnosti náhradného materstva a homosexuálnych vzťahov v krajine, uvádza britský portál BBC.

46-ročný Singapurčan – gay a jeho partner uskutočnili cely proces v USA za cenu 200-tisíc dolárov, keďže v Singapure je náhradná starostlivosť homosexuálom zakázaná zo zákona, nie sú tam uznané homosexuálne manželstvá a gay sex sa považuje za nezákonný.

Singapurčan sa najskôr pokúsil o legálnu adopciu vo svojej krajine, jeho prípad bol však minulý rok zamietnutý a úrady mu nepriznali rodičovské práva.

Teraz sa však pár dostal k dieťaťu v USA na základe tzv. náhradného rodičovstva. Americká matka vynosila dieťa a v rámci zmluvy o náhradnom rodičovstve sa vzdala všetkých svojich práv. Podľa singapurského práva však dieťa nemôže dostať tamojšie občianstvo, keďže jeho matka je cudzinka. Navyše sa vyžaduje, aby rodičia dieťaťa boli zosobášení.

Pôvodná žiadosť muža na získanie dieťaťa, ktorého je biologickým otcom, ale darkyňa vajíčka je neznáma, bola zamietnutá vlani v decembri.

V pondelok najvyšší súd v Singapure rozhodol, že muž si môže adoptovať toto dieťa. “Naše rozhodnutie by sa nemalo považovať za potvrdenie toho, čo navrhovateľ a jeho partner plánujú,” uviedol v rozsudku hlavný sudca Sunderesh Menon.

Dodal, že existovala značná obava, že rozhodnutie bude “narúšať verejnú politiku proti vytváraniu rodín rovnakého pohlavia”.

Ďalej uviedol, že v tomto prípade existuje zákonný imperatív na podporu záujmu dieťaťa… Blaho a záujem dieťaťa sa v tomto prípade považovalo za prvoradé a najdôležitejšie.

V rozhovore pre BBC to potvrdil aj právnik Ivan Cheong z kancelárie Eversheds Harry Elias LLP vyjadrením, že jeho klient je “šťastný, že na konci dlhého adopčného procesu sa zachová blaho dieťaťa a to, čo je v najlepšom záujme dieťaťa”.