Vianoce.jpg

Talianska vláda obhajuje kresťanské symboly v školských triedach

705
Kultúra života

Talianske ministerstvo školstva opäť udeľuje povolenie na inštaláciu kríža a scény jasličiek v školských triedach, poukazujúc na dejiny, kultúru a tradíciu krajiny.

“Kríž je pre mňa symbolom našej histórie, našej kultúry, našich tradícií,” vyhlásil podľa Voice of Europe minister školstva Marco Bussetti na každoročnom kongrese Federácie katolíckych škôl v Ríme s tým, že “to môže pomôcť deťom zamyslieť sa nad našou históriou”.

Je to čiastočne reakcia aj na školu v meste Terni, severovýchodne od Ríma, ktorá zrušila jasličkové predstavenie s cieľom rešpektovať deti z iných kultúr, ktoré túto školu navštevujú.

Podľa talianskeho denníka Il Giornale na školu v Terni pobúrene zareagoval minister vnútra Matteo Salvini a na Facebooku napísal: “Nie je to len o náboženstve, ale o histórii, koreňoch, kultúre. Nebudem sa vzdávať našich dlhotrvajúcich tradícií a ich šírenia!”

Miestna predstaviteľka Legy Valeria Alessandrinová dodala: “Iba rešpektovaním [vlastných tradícií] … môžeme ostatným porozumieť v tom, že každý môže slobodne praktizovať svoju vlastnú vieru, ale zároveň aj vyžadovať, aby rešpektovali históriu a kultúru krajiny, v ktorej žijú.”

K tomu pridala “dúfanie, že deti a mladí ľudia v škole budú môcť zdieľať s rovesníkmi a rodičmi tie najkrajšie, najintenzívnejšie a najzmysluplnejšie momenty Vianoc”.

LifeSiteNews dodáva, že k otázke, či treba ponechať symboly kresťanstva v talianskych školách alebo ich zrušiť s cieľom rešpektovať ostatné kultúry, sa v roku 2009 vyjadril Európsky súd pre ľudské práva tak, že rozhodol proti prítomnosti krížov v triedach talianskych škôl.