Ešte sme nič nevyhrali. Paška upozorňuje: Záväzky vyplývajúce z konferencie v Marrákeši

223
Kultúra života

“Skutočnosť, že Slovenská republika oficiálne odmietne účasť na Globálnom pakte o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii, nemusí znamenať, že ostaneme oslobodení od záväzkov a povinností, ktoré prináša tento dokument OSN,” uviedol vo vyhlásení na sociálnej sieti podpredseda SNS a poslanec NR SR Jaroslav Paška.

Paška to uviedol v súvislosti s tým, že Európska komisia má už od 21. marca 2018 pripravený na schválenie návrh rozhodnutia pre jej pristúpenie k Globálnemu paktu, v mene všetkých členských štátov Európskej únie.

Komisia totiž tvrdí, že podľa článku 16 Zmluvy o EÚ v spojení s článkami 79 a 209 Zmluvy o fungovaní EÚ patria oprávnenia o prevzatí záväzkov, aj rozhodovania o výkone väčšiny politík a opatrení Globálneho paktu OSN do výlučnej právomoci Európskej únie,” upozorňuje.

Komisia podľa neho už len potrebuje schváliť v marci pripravený návrh rozhodnutia na niektorom z rokovaní Rady Európskej únie (ktorá spravidla rozhoduje hlasovaním kvalifikovanou väčšinou), aby legitímne pristúpila ku Globálnemu paktu OSN a prevzala záväzky a ciele z dokumentu aj na členské štáty EÚ.

Poslanec Jaroslav Paška ďalej dodáva, že nedávno, 21. novembra, nemecká kancelárka Merkelová poslancom Bundestagu v Berlíne vysvetľovala, že presadzuje prijatie Globálneho paktu OSN o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii preto, lebo údajne je v záujme Nemecka, aby bol „paktom obmedzený prílev migrantov do Nemecka“ tým, že „migranti už budú môcť očakávať lepšie, ľudské podmienky aj inde“…

“Taká je teda kancelárkou priznaná pravda o pakte. pričom primárny je pre ňu štátny záujem Nemcov viac rozptýliť migrantov po EÚ. A až potom klišé o solidarite, spoločne zdieľanej zodpovednosti, či „právne nezáväzných“ politických záväzkoch.”

Podľa Pašku môžeme tiež prirodzene očakávať, že rovnaký štátny záujem ako Nemci majú viaceré krajiny EÚ (Švédsko, Francúzsko, Belgicko, Holandsko…), ktoré sa kvôli príťažlivým sociálnym benefitom tiež stali cieľom migračných tokov.

“Náš štátny záujem je však iný,” vyhlásil Paška s tým že preto sa SNS ku Globálnemu paktu neprihlásila.

“Budeme sa ale musieť pripraviť na pokračovanie tlaku frau Merkel a jej stúpencov, vnútiť nám (aj proti našej vôli) politické záväzky z Globálneho paktu OSN prostredníctvom Bruselom už nachystaných rozhodnutí európskych inštitúcií.”

Paška sa predo z odmietnutia Globálneho paktu predčasne neteší: “Čie záujmy bude v tomto spore obhajovať „naše?“ ministerstvo zahraničných vecí, ukáže čas. Faktom je, že štátne záujmy Slovenskej republiky a záujmy významných európskych podporovateľov migrácie dnes stoja v otázke aplikácie opatrení Globálneho paktu OSN priamo proti sebe.