41858.jpg

Hazard dostane od vlády megadarček pod stromček?

170
Kultúra života

V najbližších dňoch sa má schváliť v parlamente vládny zákon o hazardných hrách. Iniciatíva Zastavme hazard je šokovaná zo správania sa vlády SR, ktorá v časoch, keď nemáme na primerané platy sestier, lekárov a zdravotníckych pracovníkov, je schopná znížiť príjem do štátneho rozpočtu stávkovým kanceláriám o viac ako 33 miliónov eur ročne. Takýto megadarček od vlády by si viac zaslúžili odvetvia, ktoré pomáhajú ľuďom, namiesto tých, ktorí nesú zodpovednosť za množstvo zmarených životov.

Matej Perašín dodal: “Naše pripomienky  ignorovali. Vďaka vysokej dostupnosti online hazardných hier a masívnej reklame očakávame desaťtisíce nových hráčov, z ktorých takmer polovica môže mať problém s hraním. Problémoví hráči pravidelne prehrávajú viac peňazí ako si môžu dovoliť čím spôsobujú vážne problémy sebe aj svojej rodine. Nejde pritom o zlyhanie jednotlivcov, ale typické správanie 42% hráčov. Každý, kto bude hlasovať za tento zákon má na svedomí životy nielen ľudí, ktorí vďaka tomuto nehoráznemu zákonu prídu o svoj majetok, život, ale aj tragédie ich nevinnej rodiny.”

Michal Svetko doplnil: “Privatizácia online hazardu na Slovensku prinesie podobné ovocie ako privatizácia zdravotníctva. Nie náhodou tá istá finančná skupina podniká v oboch týchto sektoroch. Nechápeme, ako strana SMER – sociálna demokracia môže prichádzať s privatizáciou sektora a zrušením štátneho monopolu na online hry. V čom je to sociálne?”

Matej Perašín na záver vyhlásil: “Im ide o peniaze, nám ide o životy. Tento zákon je protirodinný. V bratislavských komunálnych voľbách sme mohli vidieť, že voliči sú na hazard nesmierne citliví a poslanci, ktorí sa postavili za hazard mali radikálne horšiu úspešnosť vo voľbách. Vyzývame každého poslanca Národnej rady SR, aby sa pozrel do zrkadla, predtým ako bude hlasovať a odpovedal si na otázku, ako vysvetlí svoje hlasovanie svojej rodine a zákon jednoducho odmietol!”