slovensko.jpg

Register mimovládnych organizácií je víťazstvo patriotov

192
Kultúra života

Od januára 2019 bude záväzne fungovať register mimovládnych organizácii. Umožní to  prehľad o tejto sieti často podivne spletených organizácii.

V  mnohých krajinách sveta sú mimovládne a podobné organizácie prísne kontrolované, aby bolo jasné, kto ich financuje, hlavne ak ide o peniaze zo zahraničia a teda kto im zadáva úlohy, na ktorých pracujú. Povestné v tomto smere sú práve USA, ktoré podobné organizácie registrujú ako “zahraničných agentov” a akékoľvek porušenie predpisov tvrdo stíhajú podľa zákonov platiacich pre špionáž.

Pred pár rokmi prišlo s podobným prístupom aj Rusko. To bolo síce za to tvrdo kritizované, pretože čo je dovolené v Amerike, ešte neznamená, že je dovolené všade inde, ale Rusko, druhý hlavný hráč na svetovej scéne, sa nedalo touto hlasnou kritikou západu, ktorý v hojnej miere financoval ruské politické mimovládky zastrašiť.

A neskôr sa odvážili napríklad aj Maďari, ktorí zákon s touto tématikou zaviedli v júni 2017. Podobný zákon platí aj  v Izraeli.

My, porevolučná naivná otvorená krajina, malý poskok euroatlantickej mocenskej skupiny, nič také nemáme. Prečo aj, veď celý svet chce iba naše dobro, že, bolo by paranoické sa brániť nejakým organizáciám, ktoré tu pracujú. Ak USA či Rusko niečo také potrebujú, svedčí to o ich slabosti – my sme silní, nám to nie je treba.

Dosť irónie. Tak hlúpo vyzerala argumentácia globalistov, až im nakoniec došiel dych a aj naši poslanci pochopili, že tieto mimovládky a neziskovky musia byť kontrolované ako akýkoľvek iný subjekt. V júni tohto roku, 2018, avizovali hneď dve vládne strany Smer a SNS, že na septembrovú schôdzu parlamentu pripravujú návrh zákona o mimovládnych organizáciách, ktorý má sprehľadniť ich väzby a financovanie.

Zákon bol nakoniec vypracovaný ministerstvom vnútra. Bol predložený a schválený parlamentom v októbri. Podľa vyjadrenia ministerky vnútra Sakovej  (Smer-SD)  má vniesť čistotu a transparentnosť do mimovládneho sektora.

Nie je to dôležité, ale nedá sa to nespomenúť – osoba sediaca na kresle prezidenta, Andrej Kiska, si aj v tomto prípade neodpustila obštrukcie a zákon vrátila. V utorok ale parlament opätovne a bez akéhokoľvek váhania veto prerazil, zákon znova schválil a tak aj tento ďalší Kiskov chabý pokus sabotovať potrebné zmeny bol šmahom ruky odstránený.

O čom zákon je?

Podobne, ako  v známom hospodárskom registri sú uvedené a archivované dáta o ekonomických subjektoch a väzbách medzi nimi, tak začne od januára 2019 fungovať iný vlastný register pre mimovládne organizácie.

Podobný register umožní získať závažnejšie údaje o týchto organizáciach. Podrobnejšie budú zaznamenané napríklad údaje o ich štatutároch. Každá organizácia bude v registri jednoznačne identifikovaná. V registri budú evidované aj občianske združenia, odborové organizácie, organizácie zamestnávateľov, organizácie s medzinárodným prvkom, neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby, nadácie a neinvestičné fondy

Údajmi, ktoré je potrebné do registra zadať, budú napríklad názov a adresa sídla právnickej osoby, identifikačné číslo, právna forma, údaje zriaďovateľov alebo štatutárov či náplň ich činnosti. Nezaregistrovaným subjektom nemôžu orgány verejnej správy poskytnúť verejné prostriedky.

Je to víťazstvo?

Zavedenie registra mimovládiek je bezpochyby víťazstvo patriotických síl slovenského národa. Prirodzene, dalo by sa debatovať o tom, že zákon je slabý a čo všetko by na ňom mohlo byť inak. Je to ale pohyb správnym smerom a niekedy je najťažší práve ten úplne prvý krok. Tento sa napríklad pripravoval desať rokov – už vtedy sa hovorilo o podobnom zákone. Ak sa neskôr ukáže, že zákon neumožňuje dostatočne zachytiť toky nečistých peňazí zo zahraničia, bude sa môcť zaostriť správnym spôsobom, aby bolo všetko prehľadné a viditeľné.  Transparentnosť je totiž to, čo všetci chceme. Demokracia bez transparentnosti nie je nič iné, než kryptokratická despocia – a také niečo nemôžeme tolerovať.

Peter Vanád