nr.jpg

Poslanci hlasovali o pakte OSN. Pozrite si, ktorí zaujali protislovenský postoj

432
Neutral

Národná rada odsúhlasila uznesenie k dokumentu migračnému paktu OSN s tým, že  žiada vládu, aby tento dokument neratifikovala.

Podľa prijatého uznesenia Globálny pakt o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii v podobe konečného návrhu z 11. júla 2018, je rozporuplným dokumentom, ktorý nie je v súlade s aktuálnou bezpečnostnou a migračnou politikou Slovenskej republiky.

Parlament zároveň žiada vládu Slovenskej republiky, aby zaujala nesúhlasné stanovisko ku Globálnemu paktu o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii v podobe konečného návrhu z 11. júla 2018.

Vláda má taktiež podľa uznesenia NR SR vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím Slovenskej republiky z procesu prijímania Globálneho paktu o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii v podobe konečného návrhu z 11. júla 2018 a jeho neprijatím Slovenskou republikou na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa má uskutočniť v Maroku 10. a 11. decembra 2018.

Hlasovanie

Za uvedenú podobu uznesenia Národnej rady sa vyslovilo celkovo 90 zo 142 prítomných poslancov.

Nesúhlas s paktom OSN tak vyslovil celý poslanecký klub Smeru-SD, SNS, ĽSNS, a takmer celý klub Sme rodina, okrem poslankyne Pčolinskej, ktorá nebola prítomná.

Takmer celá vládna strana Most-Híd sa zdržala hlasovania. Jedinými, ktorí z tohto klubu uznesenie podporili boli poslanci Eduard Adamčík a Péter Vörös.

Protislovensky sa zachovali nasledovní poslanci koalície zo strany Most-Híd:

Peter Antal

Ladioslav Balódi

Tibor Bastrnák

Béla Bugár

Katarína Cséfalvayová

Martin Fedor

Andrej Hrnčiar

Elemér Jakab

Peter Kresák

Irén Sárközy

Štefan Vavrek

Poslanci za stranu SaS sa hlasovania zdržali až na dva prípady. Proti národným záujmom sa postavila dvojica zákonodárcov Ondrej Dostál a Zuzana Zimenová.

V hnutí OĽaNO sa zachovali poslanci rôznorode. Protislovenský postoj vyslovili (hlasovali proti uzneseniu): Ján Budaj, Natália Milanová, Siliva Shahzad, Alan Suchánek. Nehlasovali poslanci Červeňáková, Fecko, Gaborčáková, Heger, Sopko,Verešová. Neprítomní boli Grendel, Krajčí, Lukáč, Matovič, Remišová. Dá sa teda konštatovať, že OĽaNO bolo druhou stranou s najväčším protinárodným postojom.

Z nezaradených hlasovali za Holúbek, Maďarič, Marček, Šimkovičová, Vašečka. Hlasovania za zdržali: Bašistová a Janckulík. Neprítomný bol Jozef Mihál.

Spomedzi nezaradených s uznesením nesúhlasili a tiež zaujali protislovenský postoj Beblavý, Dubačová, Kolesár, Macháčková, Petrik, Poliačik, Simon, Žarnay, Žitňanská.