george-2.jpg

Sorosova nadácia zatvára svoju pobočku v Turecku

170
Kultúra života

Sorosova organizácia Open Society Foundations zatvára svoju pobočku v Turecku. Turecký prezident ju obvinil zo zapojenia do pokusu o puč v krajine v roku 2016. Po Maďarsku ide už o druhý post, ktorý nadácia opúšťa.

Open Society Foundations liberálneho miliardára Georgea Sorosa zavrie svoje zastúpenie v Turecku. “Nepodložené tvrdenia a špekulácie” údajne bránili práci, píše sa v odôvodnení.

O uzavretí pobočky prišli informácie v pondelok, len niekoľko dní potom, čo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil amerického investora Sorosa z podielu na organizovaní protestov za účelom rozdelenia krajiny.

Erdogan obviňuje Sorosa z podpory tureckého opozičníka Osmana Kavalu, ktorý je zasa obviňovaný z toho, že v roku 2013 financoval a organizoval protesty proti vláde. Kavala je členom Open Society Foundations.

Organizácia sa bráni tým, že označuje tieto obvinenia za “nepravdivé a nie-nové”. Podľa slov hovorcu Sorosovej organizácie, Erdoganove “nepodložené tvrdenia a špekulácie” bránili v aktivitách nadácie.

Open Society Foundations predtým opustila Maďarsko, kde parlament kvôli Sorosovi schválil takzvaný „Stop Soros” zákon.